Izraeli vezérkari főnök Macronnak: Libanon a Hezbollah túsza

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Reuven Rivlin izraeli elnök szívélyes fogadtatásban részesült Emmanuel Macron részéről, amikor európai látogatásának harmadik állomására – Berlin és Bécs után – Párizsba érkezett.

Emanuel Macron (háttal) és Reuven Rivlin

Az izraeli elnököt európai útján elkísérte Aviv Kochavi, a hadsereg vezérkari főnöke. A francia elnököt ő tájékoztatta a libanoni helyzetről.

Kochavi arra figyelmeztetett, hogy „Libanon elvesztette a kontrollt saját biztonsága felett, mivel a Hezbollah, egy terrorista szervezet túszként tartja fogva. Következésképpen képtelen végrehajtani az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701 számú határozatát, amely az ellenőrizetlen milíciák integrálását írja elő az ország fegyveres erejébe. A Hezbollah rakéták ezreit rejtette el a polgári személyek által sűrűn lakott helyeken, és azok az izraeli lakosságot fenyegetik. Libanoni célpontok ezreit tartjuk számon, és napról napra egyre többet; képesek vagyunk arra, hogy megsemmisítsük azokat. Szükség esetén lesújtunk rájuk bárhol: fegyverekre, harcosokra, és az őket támogató infrastruktúrára. A libanoni kormány felelőssége, hogy a feszült helyzet megváltozzon.”

Az Irán által pénzelt Hezbollah katonai erejével kapcsolatban Rivlin elnök reményét fejezte ki, hogy Franciaország folytatja erőfeszítéseit a reformok irányába, abból a célból, hogy a Hezbollah pozíciói gyengüljenek a libanoni kormányzatban és a politikai intézményrendszeren belül.

A libanoni válságról szólva Macron elnök kijelentette: „mindketten meg vagyunk győződve arról, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan; a legközelebbi jövőben új megközelítésekre és módszerekre van szükség, hogy a libanoni nép ne süllyedjen a múlt augusztusihoz hasonló helyzetbe.”

Rivlin németországi, ausztriai és franciaországi látogatásán arról igyekezett meggyőzni vendéglátóit, hogy kompromisszumok nélkül utasítsák el Irán nukleáris programját, és győzzék meg az EU-t: Izrael állítólagos háborús bűneinek vizsgálatával a Nemzetközi Büntetőbíróság túllépi hatáskörét.

 

Címkék:Emmanuel Macron, Hezbollah, Kochavi, Libanon, Reuven Rivlin

[popup][/popup]