Izraeli választások – mi várható holnap? És utána?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Alig egy héttel a választások előtt, a Likud és a Kék-fehér tömörülés fej-fej mellett haladt. Ezt látva a miniszterelnök kovkázatos lépésre szánta el magát: bejelentette a Jordán-völgy annektálását abban az esetben, ha ő alakít kormányt. Mire lesz ez elég?

Netanjahu Hebronban (Fotó: AP)

A kihívás komoly: vereség esetén Netanjáhu évtizedes regnálása megszakadna, ráadásul három rendbeli korrupciós vádemelés várna rá. A felmérések szerint a két párt csatája döntetlenre áll, és egyikük sem szerezhet egyértelmű többséget.

Néhány lehetséges forgatókönyv szeptember 17. utánra.

1. NETANJÁHUNAK TÖBBSÉGE VAN A KNESZETBEN

A Likud és az őket támogató jobboldali és vallásos pártok többségbe kerülnek. Legalább 61 képviselő esetén Netanjáhu könnyen alakíthat a mostanihoz hasonló kormányt, amely támogatja harcias Irán-ellenességét és támadja a 2015-ben kötött atomalkut, és az izraeli-palesztin konfliktus terén is kemény álláspontot képvisel. A kampány hajrájában a miniszterelnök nyugati-parti izraeli települések annektálását ígérte, különös tekintettel a Jordán völgyére, amit a szélsőjobb támogat.

2. NINCS EGYÉRTELMŰ GYŐZTES; NETANJÁHU EGYSÉGKORMÁNYT ALAKĺT

A választások másnapján Reuven Rivlin, Izrael elnöke tárgyal a pártok vezetőivel arról, hogy kit javasolnak miniszterelnöknek. Ezután felkéri azt a jelöltet, akinek szerinte legnagyobb lehetősége van a kormányalakításra. Netanjáhunak erre volt esélye áprilisban, de a 42 nap nem volt számára elegendő, és ő az újabb előrehozott választást preferálta. Amennyiben most sem jár sikerrel, megteheti, hogy a Likudot kivezeti a jobboldali-vallásos blokkból és olyanokkal alkot „nemzeti egységkormányt”, akik nem természetes szövetségesei. Benny Gantz, a Kék-fehérek vezére azonban egyelőre nem hajlik erre, mert Bibit korrupciós vádemelés várhatja.

3. NINCS EGYÉRTELMŰ GYŐZTES; BALKÖZÉP KORMÁNY ALAKUL NETANJÁHU NÉLKÜL

Ha Netanjáhu ismét képtelen a kormányalakításra, a Likud cserbenhagyhatja, és nélküle is koalícióra léphet a Kék-fehérekkel. Egyelőre pártjából senki sem vetette fel ezt a verziót, de az változhat, ha Netanjáhu kudarcot vall a tárgyalásokon.

4. NETANJÁHU EGYÉRTELMŰ VESZTES, BALKÖZÉP KORMÁNY ALAKUL

Ha a balkőzép és a baloldal pártjai megszerezik a parlamenti többséget, előfordulhat, hogy Gantz saját tömörülése a Munkapárttal, valamint a környezetvédő és szekuláris Demokratikus Táborral alakít kormányt; ez esetben nincs szüksége jobboldali támogatásra. Ilyen legutóbb az 1990-es években fordult elő, de most a jobb felé fordulás érezhető, ezért a közvélemény-kutatások szerint erre csekély az esély. Balközép koalíció esetén a béketárgyalások felújítására, engedményekre és az atomalku elfogadására lehet számítani.

5. NINCS EGYÉRTELMŰ GYŐZTES, ÚJ VÁLASZTÁSOK

Ha egyetlen miniszterelnök-jelölt sem képes kormányt alakítani, Izraelre újabb előrehozott választás vár. A képviselők azonban mindent megtesznek azért, hogy ez ne következzen be ebben az évben.

HOGYAN MŰKÖDIK A VÁLASZTÁS IZRAELBEN?

A  Kneszet 120 helyét a pártlistákra leadott voksok arányában osztják el. A parlamentbe kerüléshez az összes szavazat legalább 3.25%-ának megszerzése (4 hely) szükséges. Az áprilisi választásokon a Likud és a Kék-fehérek egyaránt 35 helyet biztosítottak maguknak. A Kneszet 71 éves története során még egyetlen pártnak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Ezért van szükség a – sokszor hetekig elhúzódó – koalíciós tárgyalásokra.

KI LESZ A KIRÁLYCSINÁLÓ?

A felmérések szerint Avigdor Liberman, Izrael korábbi ’héja’ védelmi minisztere. Pártja, a Jiszráel Beiténu akár meg is kétszerezheti a jelenlegi öt helyét a parlamentben. Liberman azt nyilatkozta, hogy pártja kizárólag egy nemzeti egységkormányhoz csatlakozna a Likud és a Kék-fehérek mellé. De őt is teljesen kiszámíthatatlanak tartják.

KIK NETANJÁHU ELLNFELEI A BĺRÓSÁGON?

Aviháj Mandelblit legfőbb ügyész, aki bejelentette, hogy vádat emel Netanjáhu ellen három rendbeli korrupció ügyében, dönteni fog arról, hogy vajon 2019 végéig meg is teszi ezt. Erről akután dönt, hogy októberben meghallgatáson fogadja Netanjahut, ahol a bűnösségét tagadó jelenlegi miniszterelnök felhozhatja érveit. A parlamenti többség mentességet biztosítana neki, és feltételezett szövetségesei támogatnák, a közvélemény felháborodásának dacára és a legfelsőbb bíróság lépései ellenére. De még vádemelés esetén sem kellene lemondania, mivel jobboldali és vallásos párti szövetségesei mellette állnának.

MI A HELYZET A TRUMP-TERVVEL?

Netanjáhu azt nyilatkozta, hogy Donald Trump amerikai elnök izraeli-palesztin béketervét nem sokkal a választások után nyilvánosságra hozzák. Győzelme és jobboldali kabinet létrehozása esetén Bibire nehéz tárgyalások várnak, hogy radikális jobboldali szövetségeseit meggyőzze a palesztinoknak teendő bármilyen engedmény elfogadásáról.

Egy ilyen kényszer vagy a kormány helyzetét ingatná meg, vagy a Trump terv esne kútba. Egy Gantz részvételével alakítandó kabinet talán nyitottabb lenne a palesztinokkal folytatandó tárgyalások irányában.

Az ynetnews cikke nyomán Bassa László

Címkék:béketárgyalások, forgatókönyvek, izraeli választások, Trump-terv

[popup][/popup]