Izraeli film arab szereplői bojkottálják a Cannes-i filmfesztivált – mert a filmet izraelinek nevezték

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Politika

A filmszínészek az ellen tiltakoznak, hogy Eran Kolirin’s ‘Let there be light’ c. alkotása izraeli versenyfilmként szerepel az idei Cannes-i programban.

Jelenet a filmből

A ’Legyen világosság’ Sayed Kashua palesztin szerző írásából készült és egy izraeli arab férfiről szól, aki – fivére esküvőjéről hazafelé tartva – blokádba ütközik és izraeli katonák minden látható ok nélkül megakadályozzák őt abban, hogy hazajusson.

A filmben olyan ismert arab és palesztin színészek játszanak, mint Alex Bakri, Juna Suleiman, és Salim Dau. Mindnyájan aláírták azt a levelet, amiben megindokolják távolmaradásukat.

„Büszkék vagyunk arra, hogy barátunk és szövetségesünk Eran Kolirin filmjében szerepelhettünk. De nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy azt izraeli filmként mutatják be.”

Eran Kolirin

Levelükben elítélik Izrael politikáját a palesztin területeken, amelyet „jogfosztottság, apartheid, katonai ellenőrzés, a palesztinok elleni erőszak, és a személyes identitás semmibe vétele jellemez.”

A  levél írói tiltakoznak az ellen a „bürokratikus döntés” ellen, hogy a filmet izraeliként kategorizálta a filmfesztivál szervező gárdája és felhívják a figyelmet, hogy „erősítsék fel a palesztin művészek hangját”.

A film izraeli rendezője, Eran Kolirin teljes megértésérők biztosította a távolmaradókat.

Ynetnews – Bassa László

Címkék:cannes-i filmfesztivál, izraeli film

[popup][/popup]