„Izrael változást akar” – több tízezres baloldali nagygyűlés Tel-Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 A jelenlegi izraeli vezetés jobban aggaszt, mint az ellenséges környezet – mondta Meir Dagan, a Moszad egykori vezetője, a tüntetés vezérszónoka.

 

Fotó: Guardian

Tíz nappal a március 17-i általános választások előtt a tel-avivi Rabin téren tartott gyűlés felszólalói és résztvevői Benjamin Netanjahu miniszterelnök megbuktatására hívtak fel. Az „Izrael változást akar” jelszóval megtartott több tízezres tüntetés vezérszónoka Meir Dagan, a Moszad korábbi vezetője volt, aki élesen bírálta Netanjahu politikáját.

„Izraelt ellenségek veszik körül, de én elsősorban nem tőlük félek.

Sokkal inkább félek az ország jelenlegi vezetésétől,

akikből hiányzik az előrelátás és akik irányt vesztettek. Félek a tétovázástól és az állóvíztől. És mindenekelőtt félek attól a vezetéstől, amely az országot eddigi történetének legsúlyosabb válságába sodorta.”

Az izraeli televízió egy nappal korábban interjút sugárzott az egykori kémfőnökkel, amiben Dagan súlyos kritikát fogalmazott meg Netanjahu irányába. „Marhaságnak” nevezte a miniszterelnök az amerikai kongresszusban múlt héten elhangzott beszédének azt az állítását, hogy Irán egy éven belül képes lesz atomfegyver előállítására. Dagan azt is nevetségesnek minősítette, hogy Irán olyan rakétákkal rendelkezik, amelyek hatótávolsága Amerikát fenyegeti. Szerinte Netanjahu „politikai jellegű beszéde diplomáciai és biztonsági szempontból káros volt” és miközben az iráni atomfegyver „tűrhetetlen fenyegetést” jelent, Netanjahu az ügyet úgy kezelte, hogy az ellehetetleníti az iráni atomprogram leállítására irányuló erőfeszítéseket.

Meir Dagan, a tüntetés vezérszónoka (Fotó: Times of Israel)

Facebook oldalukon a nagygyűlés szervezői azt állították, hogy „a Netanjahu vezetés csődöt mondott. Hatévi kormányzás és két kabinet után az izraeliek helyzete csak rosszabbodott: a megélhetési költségek nőttek, ingatlanválság van, a biztonság és béke távlatai pedig sehol.”

A gyűlést a „Millió Kéz” civilszervezet hirdette meg, amely a két-állami megoldás híve „a határok egyértelmű kijelölésével, ami szükséges lépés ahhoz, hogy Izrael mint zsidó és demokratikus állam létezhessen.”

Hillel Fertouk szóvivő kijelentette, hogy a szervezet mögött nem állnak politikai pártok. Ők a centrumot és baloldalt támogatják, amikor arra hívnak fel, hogy az „oktatás, egészségvédelem, szociális lakásépítés, a megélhetési költségek csökkentése, az idősek és szegények támogatása, valamint a politikai megoldások keresése elsőbbséget kell, hogy élvezzenek az állami beruházási politikában.”

Mindazonáltal

a baloldali Merec és Cionista Unió híveinek jelenléte érezhető volt,

mint ahogy a „Békét Most” transzparensei is feltűntek. Az üzenet pedig: Netanjahunak mennie kell. A részvevők hangsúlyozták, hogy az elmúlt hat év során biztonsági, gazdasági, szociális és diplomáciai téren rosszabbodott a helyzet, amit sokan egyenesen katasztrofálisnak minősítettek.

Fotó: EPA/JIM HOLLANDER

Likud-vélemények szerint a nagygyűlés a baloldal választási kampányának része volt, amit sokmillió dollárral támogatnak külföldről. Céljuk a Netanjahu kormányzat leváltása az Israel Herzog és Cipi Livni vezette Cionista Unióval. „Furcsa, hogy Dagan most bizalmatlanságát fejezi ki a jelenlegi vezetés irányában, annak idején pedig ő kérte Netanjahutól kinevezésének meghosszabbítását a Moszad élén.”

Visszatetszést váltott ki, hogy a Dagannal készült interjút az iráni tévében is bemutatták. A likudos Jariv Levin, a Knesszet Külügyi és Biztonsági Bizottságának elnöke szerint „Dagan felelőtlen fecsegése sokat árt az ország biztonságának. Kizárólag politikai szempontok mozgatják. A miniszterelnök iránt érzett gyűlölete teljesen elvakította. Aki egyszer felelős pozíciót töltött be, fogja vissza magát, és múltját ne arra használja, hogy Izrael jövőjét fenyegesse.”

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította.

Fotó:  EPA/JIM HOLLANDER

Fotó: EPA/JIM HOLLANDER

 

 

Címkék:Meir dagan, Tel-Aviv

[popup][/popup]