Izrael: békepárti közvélemény – Netanyahut alkalmasnak tartják a megegyezésre

Írta: MTI - Rovat: Politika

Az izraeliek többsége támogatná Benjámin Netanjahu miniszterelnök békekötését a palesztinokkal – állítja egy friss közvélemény-kutatás alapján az Al-Monitor című új közel-keleti politikai hírportál.

Netanyahu és Peresz – az izraeli közvélemény leginkább őket tartja alkalmasnak a békekötésre

Az Izraeli Békekezdeményezés nevű szervezet által megrendelt kutatásban a megkérdezettek ötvenöt százaléka válaszolt úgy, hogy valamilyen szinten támogatja a 2002-es arab békekezdeményezés pontjait, miután elmagyarázták nekik a felhívás tartalmát. Csak 27 százalék utasította el egyértelműen azt, míg 17,5 százalék bizonytalan maradt.

A felmérésben véletlenszerűen kiválasztott ötszáz zsidó nagykorú izraeli 69 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök mellé állna-e, ha Benjámin Netanjahu az arab javaslatot elfogadva megállapodna az arab államokkal. Egy Netanjahu által aláírt egyezményt csak 18 százalék ítélne el bizonyosan.

Az izraeliek leginkább Netanjahut vélték alkalmasnak a tárgyalásokra (28 százalék), utána Simon Peresz államelnökben bíztak meg a legtöbben (24).  Őket Cipi Livni igazságügy-miniszter, Méir Dagan, a Moszad titkosszolgálat volt főnöke és Jair Lapid pénzügyminiszter követte.

A férfiak inkább bíztak a kormányfőben, mint a nők (50 kontra 31), az idősek támogatták, míg a fiatal felnőttek egyáltalán nem hittek benne. Netanjahut leginkább az ország középső tengerparti részén és a Jeruzsálemben élő fiatalok nem fogadják el. A május 20-án készült felmérés hibahatára 4,4 százalék volt.

A kutatás szerint bár az arab békekezdeményezés 2002-ben született, az izraeliek 73,5 százaléka máig sem vagy alig hallott róla. Ennek megváltoztatását tekinti feladatának az Izraeli Békekezdeményezés szervezet, amelynek egyik vezetője Juvál Rabin, az 1995-ben meggyilkolt békepárti izraeli kormányfő, Jichák Rabin fia.

[popup][/popup]