„Izrael a vegán forradalom élén”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Így nyilatkozott Omri Paz, a izraeli Vegan Friendly szervezet alapítója és vezérigazgatója.

Jelenet a Vegan Friendly reklámfilmjéből

A Vegán világhónap november 1-én a vegán világnappal veszi kezdetét. A szervezők a húsfélék, tejtermékek, halak, a tojásfélék fogyasztásának visszaszorítására igyekeznek fölhívni az emberiség figyelmét. Nemkülönben rámutatnak arra, hogy a bőrgyártás, a gyapjú- és szőrmeipar negatívan hat az ember egészségére és a környezetre. Fellépnek az állatkínzás ellen is.

Omri Paz, aki 2012-ben a vegán életstílus hirdetése céljából alapította a Vegan Friendly szervezetet, azt mondja, hogy Angliában, Brazíliában, Ausztráliában és Indiában működő tucatnyi aktivista keresi őt konzultáció céljából.

Omri Paz

Paz az ISRAEL21c csatornának nyilatkozott arról, hogy a legfrissebb statisztikai adatok szerint az izraeliek 5%-a vegán, 4%-uk vegetáriánus, és 8%-uk flexitáriánus (rugalmas vegetáriánus, aki alkalmanként eszik húst és halat). Ezek alapján tartja országát a vegán mozgalom zászlóshajójának.

  1. októberben Izrael adott otthont a világ legnagyobb vegán fesztiváljának. Olyan szponzoraik voltak, mint a Domino’s Pizza, amely – a Vegan Friendly facebookon meghirdetett kampányának hatására – elsőként honosította meg a tejtermékmentes pizzák előállítását 2013-ban.

A Vegan Friendly logója ma már 1.500 izraeli étteremben és 6.500 terméken látható. Az Adidas bőrmentes lábbelije is Izraelben debütált.

Extra fresh – Survivor’s finale commercial that everyone is talking about

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Nemzetközi terjeszkedés

„2019-től kezdve havonta mintegy 50 új vállalkozás kapja meg a ’vegánbarát’ vagy ’vegán’ tanúsítványt.” A Giraffe lánc kilenc étkezdéje kínál vegán menüt. Több mint 30 vállalat, – köztük a Microsoft Israel, az AppsFlyer és a Helen Doron esl Learning Centers – kapcsolódott be a munkahelyi tanúsítási programba. Ezek konyháikban, éttermeikben, rendezvényeiken vegán étkezési lehetőséget kínálnak, továbbá ajándékaikból, sőt még irodabelsők berendezéseiből száműzték a bőrt.

Májusban a Vegan Friendly, a közösségi média aktív támogatása közepette több mint 50 cég között osztott szét munkahelyi tanúsítványt az Egyesült Királyságban. Közöttük szerepelt az 500 egységgel rendelkező Papa Jones étteremlánc.

Richard professzor, a Society of Ethical and Religious Vegetarians vallásközi szervezet izraeli frakciójának vezetője, a  Vegan Revolution: Saving Our World, Revitalizing Judaism c. könyv szerzője szerint a zsidó értékek jelentés szerepet játszanak a sikerben.

„Állítólag mi hozzuk el a világosságot a többi nemzetnek. Az állatközpontú étrend sérti azokat a zsidó parancsolatokat, amelyek az egészség megőrzésére, az állatokkal való jó bánásmódra, a környezet védelmére, az erőforrásokkal történő takarékoskodásra, az éhség elleni küzdelemre, a béke fenntartására irányulnak. Tudatosítani kell, hogy az állattenyésztés központú mezőgazdaság az éghajlatváltozás, az éhség és szegénység egyik tényezője, továbbá, hogy a jelenlegi pandémia az állatokkal történő rossz bánásmód eredménye, ahogyan a sertésinfluenza és madárinfluenza és a SARS is az volt.” – mondta Schwartz az ISRAEL21c-nek.

 

Az Adidas vegán cipője

Izrael nem csupán a vegán népesség aránya tekintetében vezeti a listát. A hadseregben – a vegán étrend mellett – vegán egyenruha és lábbeli is elérhető. Amerika után itt folyik a legtöbb vegán témája laboratóriumi kutatás, itt működik a legtöbb mesterséges húst és tejterméket előállító startup.

Az izraeli miniszterelnök nemrég egy aktivistát nevezett ki tanácsadónak az állatokkal kapcsolatos ügyekben. Tal Gilboa tévészemélyiség szerint – aki a valóság show területén vált ismertté – ő az első ilyen tisztségviselő a világon.

„Aligha van még egy ország a Földön, ahol ilyen könnyű vegán életmódot folytatni” – mondta Gilboa. Elmondása szerint az állatkínzás elleni törvények elfogadását, a vadászat és a szőrmeimport visszaszorítását, valamint az alternatív protein ipar föllendítését célzó projekteket fog támogatni.

Israel21c.org – Bassa László

Címkék:Izrael, vegán étkezés, Vegan Friendly

[popup][/popup]