Izrael 15 kilométernyi Hamasz alagutat semmisített meg

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli hadsereg azt jelentette, hogy harci gépei légicsapásokat hajtottak végre a Gázai övezetben május 17-én hajnalban, és megsemmisítettek 15 kilométernyi alagutat, valamint lerombolták kilenc állítólagos Hamász-parancsnok otthonát.

Izraeli rakéták érik el Gázát május 16-án éjjel (Fotó: Mohammed Abed / AFP)

Gáza városában egy háromemeletes épület komoly károkat szenvedett, de a lakók azt mondják, az izraeli hadsereg a légicsapás előtt 10 perccel figyelmeztette őket, és mindenki el tudott menekülni – írja a szabadeuropa.

A hadsereg szerint 35 terrorista célpontot ért találat a legújabb akcióban, akárcsak az alagutak metrónak nevezett, kiépített rendszerét, amelyet a Hamasz rejtekhelynek és fegyverraktárnak használ.

A Hamasz az éjjel körülbelül 60 rakétát lőtt ki izraeli városokra, vagyis kevesebbet, mint az előző két éjszakán, amikor is ez a szám 120, illetve 200 volt.

A május 16-i légitámadás-hullám több mint 90 célpontot talált el a tengerparthoz beékelt Gázai övezetben, miközben megkezdődött a harcok második hete.

Az egyik ilyen légicsapás 42 palesztint ölt meg Gázában, köztük legkevesebb nyolc gyereket és két orvost az egészségügyi minisztérium szerint. Ez a legnagyobb veszteség emberéletben a Gázai övezetben a bombázások kezdete óta.

Benjámin Netanjáhu izraeli kormányfő azt mondta, hogy a támadások „teljes erővel” folytatódhatnak és „időbe telnek”. Izrael „súlyos árat akar fizettetni” a Hamász fegyveres csoportjával – mondta Netanjáhu televíziós beszédében.

Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy kormánya együttműködik a palesztinokkal és az izraeliekkel a tartós nyugalom érdekében, és Antony Blinken külügyminiszter május 16-án telefonon tárgyalt az erőszakos eseményekről Katar, Egyiptom és Szaúd-Arábia külügyminiszterével – közölte az amerikai külügy.

[popup][/popup]