Hol fő új méreg?

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Történelem

A brooklyni metróban lövöldöző Frank James valószínűleg a magányos merénylő kategóriába tartozik, de a kortárs politikai kultúra szállította neki az ideológiai muníciót – véli Kenneth L. Marcus, a The Louis D. Brandeis Center for Human Rights alapítója és elnöke a Newsweek honlapján megjelent cikkében.

Forrás: Youtube screenshot

“Az incidens kedden történt; a 23 sebesült közül legalább négy került kórházba. Az elkövető füstbombákat robbantott a zsúfolt metrókocsiban, majd tüzet nyitott.

Jelentések szerint James rasszista tartalmú szövegeket és videókat posztolt a YouTube-on, rossz fényben tüntetve fel fehéreket, feketéket, latinókat és ázsiaiakat. Ám ha figyelmesen követjük üzeneteit, a zsidógyűlölő dühödt indulatai bontakoznak ki.

A szövegek feltűnően hasonlítanak a Colleyville-i (Texas) zsinagógában lövöldöző terrorista és más támadók üzeneteihez. A közös ezekben a zsidó összeesküvésre történő hivatkozás.

Az sem elhanyagolható, hogy James beceneve a YouTube-on „a 88 igazság prófétája” volt. A fajvédők körében a 88-as szám a ’HH’ rövidítés (Heil Hitler) jelölése. 2017-ben posztolt Facebook videó üzenetet „they hate jew” címmel, ebben egyebek közt Adolf Hitlert és a Holokauszt zsidó áldozatait lehetett látni, a „rohadt zsidók” emlegetésével együtt.

Oly sok antiszemitához hasonlóan, James is a zsidókat teszi felelőssé saját sikertelenségéért. Egy haszid állítólag úgy tett, mintha segíteni akarna rajta, de becsapta őt. „Csak hogy tudd: rád mosolyognak, közben pedig a hátadba döfik a kést.”

James bizonyos baloldali és kisebbségi közösségek gyűlölködő antiszemita sztereotípiáját osztja, miszerint a zsidók ugyanolyan fehérek, „mint a nácik”. A „fehér” zsidók és a nácik közötti párhuzam már a fősodrú baloldalon is teret nyert.

James a zsidókat tenné felelőssé a színes bőrűek szerencsétlen sorsáért. Szerinte „semmit sem tanultak áldozati tapasztalatukból… Ugyanolyan arrogánsak, és továbbra is hisznek felsőbbrendűségükben… Csupán szart, húgyot, szennyezést, halált és pusztítást hoztak a világra.”

A merénylő gyilkos ideológiája – miszerint a zsidók rasszista fehérek – széles körben terjed: iskolákban tanítják, egyetemeken oktatják, vállalati képzéseken hirdetik, enyhébb változatait tévécsatornákon terjesztik. A régi sztereotípiákat újabb álhírek tartják életben.

A kaliforniai egyetemen egy új etnikai kurzus a fehéreket és zsidókat egyaránt elnyomóknak állítja be. A Stanfordon a sokszínűségi menedzserképzés során zsidóellenes frázisok hangzanak el. A Google cég etnikai diverzitásért felelős vezetője, Kamau Bobb kijelentette: „Ha zsidó lennék, aggasztana engem saját kielégíthetetlen vágyam a háborúra és gyilkolásra, saját magam védelmében.”

A probléma ugyanaz a merénylő esetében, ami több az antiszemitizmusnál: oktatási és szociális intézményeink kétféle azonosságot ismernek: BIPOC ((Black, Indigenous, Person Of Color – fekete, bennszülött, színes bőrű) identitást, vagy a fehér elnyomókét. Ha utóbbi csoportba tartozol, nyilván a faji felsőbbrendűséget hirdeted, és rászolgálsz James gyalázkodására. Ha pedig zsidó vagy, hátteredtől vagy bőröd színétől függetlenül az elnyomók legrosszabbika vagy.

Veszélyes lenne figyelmen kívül hagyni a szociális intézmények, iskolák egyetemek, vállalkozások és a média szerepét mindebben. A ravaszt Frank James húzta meg, de a muníciót sokan szállították.

Máris elkéstünk, de cselekedni kell. A megosztó tantervek és képzési programok helyére az egyenlőséget és kölcsönös tiszteletet hirdető anyagok kell lépjenek. Mindenki maga válassza meg identitását, ami szerint él, és ne mások erőltessék rá.

Éljünk az USA címerének pecsétjén látható mottó nevében E pluribus unum – Sokból egy.”

Newsweek – Bassa László

Címkék:amerikai feketék, előítéletek, fehérek, lövöldözés metró, rasszisták

[popup][/popup]