„Hálásak vagyunk”: a Hezbollah vezér az Izrael-ellenes amerikaiaknak

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér szerdán dicsérte azokat az amerikaiakat, akik nyomást gyakorolnak Joe Biden amerikai elnökre, hogy korlátozza Izrael támogatását, mert ezzel segítik a libanoni terrorcsoport ügyét.

Hasszán Naszrallah egy kivetítőn keresztül szól a támogatóihoz a Hezbollah mártírjainak napját ünneplő gyűlésen

“Amit ma sok Amerikában tüntető ember tesz… Azért természetesen tisztelegnünk kell előttük és hálásnak kell lennünk nekik” – mondta Naszrallah a Közel-Keleti Médiakutató Intézet (MEMRI) által lefordított megjegyzéseiben.

Beszédében a terroristavezér kiemelte, hogy szerinte mennyire fontos az Izrael-ellenes aktivizmus az Egyesült Államokban.

Naszrallah a továbbiakban dicsérte az amerikai demokratákat, akik azzal fenyegetőznek, hogy nem szavaznak Bidenre az idei amerikai elnökválasztáson, mert az támogatja Izraelt a Hamász gázai terrorcsoport elleni háborújában.

“Az arabok, a muszlimok és a nem muszlimok, a többi szabad amerikai – keresztények és mások – közül a Demokrata Pártban, akik azt írták Bidennek: ‘Nem vagyunk hajlandóak önre szavazni. Ezek az emberek nagyon befolyásosak mostanában” – mondta Nasrallah.

Ezek az amerikaiak azért olyan fontosak Naszrallah szerint, mert Biden “nem fél a világtól, a nemzetközi közösségtől, Istentől, a történelemtől, vagy bármitől”. Biden most csak egy dologtól fél – attól, hogy a gázai politikája és tettei miatt elveszíti az elnökválasztást. Ezért vitatkozik, tagad, és játszmázik tovább”.

Sőt, Nasrallah úgy tűnt, mintha egy olyan lehetőséget látna, amely segítheti az ügyét, mondván: “Ha a nyomás és az ellenállás [Bidennel szemben] Amerikában folytatódik, akkor ez a reménynek is ajtót nyithat”.

Mind a Hamász, mind a Hezbollah mögött Irán áll, amely fegyverekkel, pénzzel és kiképzéssel látja el az iszlamista terrorista csoportokat.

A Hezbollah 1985-ös kiáltványában azt írta: “Harcunk csak akkor ér véget, ha ezt az entitást [Izraelt] eltöröljük. Nem ismerünk el vele semmilyen szerződést, sem tűzszünetet, sem békeszerződést, sem különálló, sem összevont békeszerződést”.

A terrorcsoport akkor kezdte dicsérni az amerikai Izrael-ellenes aktivistákat, amikor az Egyesült Államokban egyre nagyobb nyomás nehezedik Bidenre a muszlim közösség egyes szegmensei, a szélsőbaloldal és egyre inkább a mainstream baloldal részéről, hogy csökkentse Izrael támogatását.

Nem Naszrallah volt az egyetlen hang, aki arra uszította a Hamász-párti és Izrael-ellenes hangokat az Egyesült Államokban, hogy politikailag álljanak szembe Bidennel.

A múlt hónapban, a demokrata párti elnökválasztás előtti napon Michiganben Nihad Awad, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának (CAIR) ügyvezető igazgatója beszédet mondott, amelyben felszólította a választókat, hogy a hivatalban lévő elnök ellen szavazzanak.

“A mi üzenetünk [Bidennek] a következő: ‘Ha Allah is úgy akarja, a szavazatainkkal el fogod veszíteni az elnökséget'” – mondta Awad a MEMRI által megjelölt emlékeztetőkben. “Ez [is] egy üzenet [a Demokrata] Pártnak: ‘Túl messzire mentetek, hallgattatok rá, és nem húztátok meg a határt, ezért el fogjátok veszíteni az elnökséget'”.

A legújabb közvélemény-kutatások azt is mutatják, hogy a fiatal amerikaiak többsége úgy gondolja, hogy a Hamász október 7-i atrocitásai indokoltak voltak, és úgy véli, hogy Izrael létezésének “véget kell vetni, és át kell adni a Hamásznak és a palesztinoknak”.

Algemeiner

[popup][/popup]