Gázai rakéták – már útban az utánpótlás

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 

Izraeli kémműholdak megfigyeltek egy iráni kikötőben rakodó teherszállító hajót……amelybe rakétákat pakoltak – jelentette a Haaretz online kiadása. A szállítmánynak nemigen lehet más végcélja, mint Gáza, vélik izraeli elemzők. Alighanem a viszonylag nagy hatótávolságú Fajr 5 rakéták is megtalálhatók a szállítmányban. Ezeket az elmúlt napokban izraeli légicsapások nagyobbrészt megsemmisítették.

Egy Fajr-3 rakéta indítása

A berakodás megfigyelők szerint már akkor elkezdődött, amikor Izrael és a Hamasz, közvetítők útján, tűzszüneti megállapodást kötött.

Izraeli elemzők sejtése szerint a szállítmány egy jól kiépített csempész-útvonalon halad majd keresztül. Az iráni hajók a Vörös-tengeren át Szudánban rakják majd ki a rakétákat, ahonnan azokat Egyiptomba, majd a Sinai félszigetre szállítják. Innen a sok száz csempész-alagút egyikén jutnak majd el rendeltetési helyükre, Gázába. Szakértők szerint az út egy részén iráni hadihajók is kísérik majd a szállítmányt.

Irán tagadja ugyan a szállítmány létét, de a Hamasz egyik vezetője, Mahmoud al-Zahar, nyíltan kijelentette a Reuters tudósítójának: „Nincs más választásunk, minthogy továbbra is szerzünk be fegyvereket minden lehetséges úton. Azt is hozzátette, hogy Teherán „növeli majd a Hamasznak nyújtott katonai és pénzügyi segítséget”.

A maga részéről az iráni elnök is méltatta a palesztin „ellenállást és kitartást” Izrael ellenében.

[popup][/popup]