ENSZ Közgyűlés: Izraelnek meg kell szabadulnia atomfegyvereitől

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraelnek meg kell szabadulnia minden atomfegyverétől, és nukleáris létesítményeit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelete alá kell helyeznie – döntött az ENSZ Közgyűlés első bizottsága 152-5 szavazati aránnyal.

ENSZ közgyűlés (képünk illusztráció) 

A pénteki, “A közel-keleti nukleáris fegyverek elterjedésének veszélyéről” szóló határozatot ellenző öt nemzet a következő volt: Kanada, Izrael, Mikronézia, Palau és az Egyesült Államok. További 24 ország tartózkodott, köztük az Európai Unió tagjai.

Az Egyiptom által a New York-i ENSZ-közgyűlés elé terjesztett éves határozatot a Palesztin Hatóság és 19 ország, köztük Bahrein, Jordánia, Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek támogatta.

 

Izraelt célozza, de Iránt nem

A határozat nagyrészt Izraelt veszi célba, amely vélhetően egyike annak a kilenc nemzetnek, amely nukleáris fegyverrel rendelkezik. Izrael soha nem ismerte el, hogy rendelkezik ilyen fegyverekkel.

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy Izrael az egyetlen ország a Közel-Keleten, és az ENSZ 193 tagállama közül azon kevesek egyike, amely nem írta alá a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést. Irán, amely aláírta a szerződést, a feltételezések szerint nukleáris fegyvereket fejleszt. Ennek ellenére a határozat nem említi Iránt.

Az állásfoglalás megerősítette, hogy fontosnak tartja “Izrael csatlakozását az atomsorompó-szerződéshez és azt, hogy valamennyi nukleáris létesítményét helyezze a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelete alá”.

Jpost.com

Címkék:ENSZ-közgyűlés, Izrael, nukleáris fegyverek

[popup][/popup]