Első ízben tárgyal az ENSZ közgyűlése az antiszemitizmus terjedéséről

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A növekvő antiszemita erőszak egyre erősebben aggasztja az európai zsidóságot.

 

Párizsi támadás a kóser bolt ellen: : a túszok menekítése

A január 22-i, félhivatalos ülést 37 nemzet, köztük Izrael, az Egyesült Államok és az EU tagállamok kérésére hívták össze. Ezek az országok küldtek levelet még az elmúlt évben Sam Kutesának, a közgyűlés soros elnökének, hogy hívjon össze találkozót „az antiszemitimus világszerte megnyilvánuló terjedése” kapcsán. „A 193 tagú Közgyűlés világos üzenete fontos része a zsidók irányában megnyilvánuló erőszak és gyűlölet elleni küzdelemnek” – folytatja a levél. Az aláírók rámutattak: Ban Ki-mun ENSz főtitkár is aggodalmát fejezte ki az antiszemita megnyilvánulások miatt. „Egyes felvonulásokon a tömeg ’Gázt a zsidóknak’ és ’Halál a zsidókra’ jelszavakat skandált. Gyújtóbombákat dobtak zsinagógákra és zsidó tulajdonban lévő üzletek ellen intéztek vandál támadásokat.” – említi a levél.

Az ülésre néhány röviddel azután kerül sor, hogy négy zsidót öltek meg egy párizsi kóser üzletben. Ez a terrorista támadás az erőszakos és emberéletet követelő cselekményeknek hosszú a sorozatába illeszkedik. Az elmúlt évben egy brüsszeli múzeum előtt négyen vesztették életüket, 2012-ben Toulouse-ban pedig három gyermek és egy tanár esett támadás áldozatául egy zsidó iskolában. Franciaországban kirívóan gyakori a gyűlölet megnyilvánulása, zsidók bántalmazása, antiszemita jelszavak hangoztatása. Az Izrael-ellenes tüntetések szinte mindennaposak voltak 2014-ben. A legutóbbi események megrendítették az európai zsidó közösségek biztonságérzetét.

Az ENSZ közgyűlése (forrás: Wikipedia)

 

Ron Prosor, Izrael ENSz-nagykövete kijelentette: „Sokat kell még tennünk azért, hogy ez az ügy a címlapokról a történelemkönyvekbe kerüljön át.”

A jövő heti ülés vezérszónoka Bernard Henri Levy francia filozófus és író lesz, majd számos tagország képviselője szólal fel.

A fejlemények az Egyesült Államokban is komoly visszhangot váltottak ki. A Fehér Ház részéről Denis McDonough vett részt az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) által rendezett megemlékezésen egy washingtoni zsinagógában. „Barack Obama elnök nevében is kifejezem az amerikaiak együttérzését a francia néppel, a franciaországi zsidó közösséggel és a világ zsidóságával, és a leghatározottabban elítéljük az erőszakot. Elkötelezettek vagyunk a növekvő antiszemitizmus elleni küzdelemben.”

Bernard Henri-Levy

A francia parlamentben tartott szenvedélyes beszédében Manuel Valls miniszterelnök rámutatott, hogy az „új antiszemitizmus” az Interneten keresztül terjed. „Hogyan fogadhatjuk el, hogy a zsidók halálát követelik? Hogyan nyugodhatunk bele, hogy embereket ölnek, mert zsidók? Amikor a francia zsidókat gyilkolják, egész Franciaországot éri támadás.” Valls Sürgette a törvényhozókat, hozzanak terrorellenes intézkedéseket: „Sosem lehetünk elég éberek. A szélsőséges iszlámista bebörtönzötteket speciális cellákban kell elkülöníteni. Fokozni kell az információszerzés hatékonyságát. Anyagi forrásokat mozgósítva a francia hírszerzésen belül meg kell erősíteni a személyi állományt. Nem vesztegethetjük az időt” –jelentette ki.

A Rágalmazásellenes Szervezet (Anti-Defamation League – ADL) több mint 100 országra kiterjedő múlt évi felmérése szerint az antiszemita érzelmek világszerte erősen tartják magukat. A megkérdezettek 26 százaléka – azaz négy felnőtt közül egy – mélységesen fertőzött a zsidóellenességgel, ami a becslés szerint 1.09 milliárd lakost jelent a földön. Az Alapvető Jogok Ügynöksége (FRA), egy bécsi székhelyű EU-szervezet, nyolc országban végzett kutatást arra vonatkozóan, miként élik meg az ottani zsidók a jelenlegi helyzetet. A 6.000 megkérdezett 76 százaléka szerint a helyzet rosszabbodott, és a zsidóellenesség fokozódott az elmúlt öt évben. Az egyik zsidó szervezet vezetője szerint „Brüsszelben vagy Párizsban kipát viselni nem életbiztosítás”.

Egy holland európa parlamenti képviselő, Bastiaan Belder már több ízben indítványozta, hogy tartsanak ülést az egyre növekvő antiszemitizmus tárgyában.

A European Jewish Press cikke nyomán: Bassa László

Címkék:ENSZ-közgyűlés, növekvő antiszemitizmus

[popup][/popup]