Elhatárolódik saját megjegyzésétől a Netanjahu megölésével példálózó egykori pilóta

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A kormányellenes tiltakozó mozgalom egyik vezető alakja visszavonta a Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni potenciális merényletet igazoló megjegyzéseit, miután azok a politikai spektrum minden részében visszatetszést váltottak ki.

Zeev Raz (Forrás: Wikidata)

“Ha a miniszterelnök nekilát, hogy diktatórikus hatalmat építsen magának, akkor halott ember, ilyen egyszerű” – írta pénteki facebook-bejegyzésében Ze’ev Raz, a légierő egykori pilótája, aki 1981-ben részt vett az iraki atomreaktor lebombázására indított küldetésen.

Raz közölte követőivel, hogy a din rodef zsidó vallási alapelv – amely lehetővé teszi egy olyan személy megölését, aki másokat akar megölni vagy másoknak akar ártani – Netanjahura, valamint minisztereire és követőire is vonatkozik.

Jitzhak Rabin akkori miniszterelnök 1995-ös meggyilkolása előtt a vallási-cionista közösség egyes tagjai szintén erre a törvényre hivatkoztak és azzal érveltek, hogy Rabin szándékai – miszerint aláírja az oslói egyezményt a Palesztin Felszabadítási Szervezettel – ebbe a kategóriába sorolták őt.

Ha Netanjahu “diktatórikusan vezeti az országot, akkor kötelességünk megölni őt” – írta Raz.

A 12-es csatorna hírei szerint Raz a kormányellenes tiltakozó mozgalom egyik vezető alakja.

A riport után Raz törölte a posztot, és kijelentette, hogy “Nem azonosul vele “.

A Twitteren Yair Lapid ellenzéki vezető és Benny Gantz, a Nemzeti Egység párt vezetője is elítélte Raz megjegyzéseit.

TOI

Címkék:Izrael, Jogi átalakítás, Netanjahu, Zeev Raz

[popup][/popup]