Egy rabbi imádkozott a New York-i rendőrökért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Avi Weiss rabbi a szombaton meggyilkolt két rendőrre emlékezett.

Avi Weiss

Avi Weiss rabbi, kép bal szélén. (Fotó: Hebrew Institute of Riverdale)

 

New York egyik legismertebb rabbija virrasztó-imádkozó megemlékezést tartott a szombaton meggyilkolt két rendőrtiszt emlékére Bronxban, a New York-i rendőrség 50. körzetének épülete előtt.

Rafael Ramos és Wenjian Liu tiszteket járőr autójukban ülve gyilkolták meg szombaton délután, Brooklynban. Gyilkosuk, a 28 éves Ismaaiyl Brinsley később magával is végzett, miután sikerült megszöknie a helyszínről és a metróba menekült.

Avi Weiss rabbi “a New York-i rendőrség iránti szolidaritás és támogatás kifejezéseként” szervezte a virrasztást.

A virrasztást megelőző napokban számos feldühödött rendőrellenes demonstráció zajlott New Yorkban a vádesküdtszék azon vitatott döntését követően, hogy nem emelnek vádat egy rendőrtiszt ellen, egy afroamerikai férfi, Eric Garner meggyilkolásának ügyében.

“Kiállunk mellettetek, amikor a New York-i rendőrséget és az összes New York-it ilyen szörnyű veszteség érte” – hangsúlyozta Weiss a virrasztáson. “Ti, a New York-i rendőrség New York város legjobbjai vagytok – a legkülönbözőbb etnikai háttérrel. Nap, mint nap életeteket kockáztatjátok értünk. Ti őrzitek  a zsinagógáinkat, a templomainkat, a mecseteinket, az intézményeinket, az üzleteinket, az otthonainkat s ezért és megannyi minden másért végtelenül hálásak vagyunk nektek.”

“Együtt gyászolunk veletek és közösen imádkozunk Rafael Ramos és Wenjian Liu rendőrtisztekért – mondta Weiss a tömegnek. „Nem is lehet felfogni a családok és a kollégák gyászának mélységét, csak szívből jövő együttérzéssel állíthatjuk: osztozunk a fájdalmatokban s a szenvedésetekben.”

Weiss felhívta “a város közösségeit, hogy példáját követve gyülekezzenek a helyi rendőrségi épületek környékén támogatásuk kifejezésére és imádkozásra.”  „Ez a Hanuka ünnepe, a fény ünnepe, ami arra tanít, hogy nem számít, bármennyire sötét van odakint, egy kis fény képes elriasztani a legnagyobb sötétséget”.

Weiss rabbi régóta aktív közéleti ember, igen jól ismert személy az amerikai zsidóság köreiben. Legismertebb megmozdulása talán az auschwitzi karmelita kolostor elleni tiltakozó akció volt.

Az Algemeiner.com cikkét Mika Klára fordította.

Címkék:Avi Weiss, New York, rendőrgyilkosság, virrasztás

[popup][/popup]