COVID-19-ből “felgyógyult” betegek súlyos fizikai és mentális zavarokkal küzdenek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Memóriazavarok, pszichológiai problémák, súlyos fáradékonyság, fantomfájdalmak, gyógyulni nem akaró tüdőbántalmak jelentkeznek hónapokkal azok után, hogy a beteget elbocsátották; olyanoknál is, akik csak enyhe tüneteket mutattak.

Afik Suissa fizikoterápiás kezelése a betegség után (forrás: /Channel 12)

A koronavírus fertőzésen átesett betegek, orvosok és páciensek azt tapasztalják, hogy a gyógyultnak nyilvánított páciens hosszútávon gyengítő fizikai, kognitív és mentális károsodást szenvedett. Az izraeli 12. tévécsatorna beszámolója szerint fantomfájdalmak, memóriazavarok, személyiség változások, pszichikai problémák, és erős fáradékonyság jelentkezik, a tüdőbántalmak pedig nem csökkennek.

Izraelben mindeddig valamivel több, mint 20.000 COVID-19 esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma 300 körül van. Mintegy 15.500 korábbi fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak. A tévériport szerint azonban a negatív tesztet mutatók sok esetben a vírus által okozott betegségekben szenvednek.

A 24 éves Afik Suissa az egyik legfiatalabb, aki súlyos állapotban került lélegeztető készülékre. A déli kikötőváros Asdod lakója március végén került kórházba, miután két barátjával megjárta az Államokat: Miamiban és Las Vegasban voltak.

Hazatérése után Suissa – a szabályoknak megfelelően – házi karanténba vonult, de lázas lett, állapota rosszabbodott, és kórházba került. Annyira rosszul volt, hogy lélegeztetőre kapcsolták, nyugtatót adtak neki és légzőcsövet is alkalmaztak. Végül felépült, és múlt hónapban hazaengedték. Azóta problémái sokasodnak, egyik lábának fantomfájdalmait fizikoterápiával kezelik, bár sérülést nem diagnosztizálnak. Az ízeket nem érzékeli.

Az egykori egészséges kosárlabdázó magas vérnyomással és szapora pulzussal küszködik, valószínűleg élete végéig vérhigítót kell szednie. Arra is panaszkodik, hogy türelmetlenné vált másokhoz, és minden apróság felingerli.

Johnny, a buszsofőr “gyógyultan” távozik a kórházból ((Maya Tzaben/Baruch Padeh Medical Center)

A 63 éves Maizie Avihayil, az elsők között volt, akit a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak. Több mint két hónapja elengedték a kórházból, de jelenleg is olyan beszédproblémákkal küzd, ami enyhe lefolyású agyvérzés utáni állapotra jellemzőek. Bizonyos szavakat nem képes kimondani, bár ismeri azokat. Emlékezete is gyönge.

Dr. Itzik Levy, a fertőző betegségek szakértője a Tel Avivi Sheba Medical Centerben. Véleménye szerint a koronavírus zavarokat okoz a vérrendszerben, gátolja a véralvadást. Enyhe agyi traumához vezet, amit a szkenneres vizsgálat sem mutat ki, nem jelentkezik stroke formájában. De kognitív zavarokat okoz, máskor személyiség változás formájában jelentkezik. Az orvosok azt sem tudják, a folyamat visszafordítható-e vagy sem. A lélegeztetőkészülék hatása súlyos fáradékonyságban és emlékezetkiesésben nyilvánulhat meg.

Dr. Lydia Blecher orvos, aki átesett a betegségen, később pedig egy szállodai karanténban volt más fertőzöttekkel és kezelte is őket, képességei csökkenéséről számolt be. Korábban hat órát dolgozott a klinikán, és utána még átment egy másik klinikára ügyelni. Most három óra munka után pihennie kell. Főleg gyöngeségre, izomrenyheségre és nem fizikai eredetű fáradtságra panaszkodik, nem képes koncentrálni, baj van a rövid távú memóriájával,

Egy korábbi COVID-19 beteg, a 32 éves Rona Ohayon, aki fáradtságra és gyöngeségre panaszkodik, édesanyjával jár kezelésre, mert képtelen maga beszámolni állapotáról, és megjegyezni, amit neki mondanak. Az állandó fájdalom elvonja a figyelmét.

A tévériportból kiderül, hogy a COVID-19 hosszú távú hatása nem csupán kognitív vagy mentális, hanem gyöngítő fizikai károsodással is jár.

Egy kelet-jeruzsálemi buszsofőrt március 5-én utaltak be a kórházba, és az országban elsőként kapcsolták lélegeztetőre. Március 30-án bocsátották el ’gyógyultan’. A buszon 23 görög turistát szállított, akik fertőzöttek voltak, közülük egy meghalt. Két és fél hónappal elbocsátása után állapota súlyos. Nem tud dolgozni, képtelen két percnél tovább járni, annyira elfárad.

„Ahhoz szoktunk hozzá, hogy tüdőbetegeink állapota napról napra javul” – nyilatkozza Dr. Amir Onn, a  Sheba Medical Center Pulmonológiai Osztályának vezetője. „Itt stagnáló állapotú páciensekkel állunk szemben: nem képesek arra, ami a betegség előtt könnyen ment nekik” – teszi hozzá.

Onn arról, hogy Kínában voltak estek, amikor tüdőátültetést kellett végrehajtani, azt mondta: „Olyan betegségről beszélünk, amelynek viselkedéséről nincsenek tapasztalataink.”

A TOI cikke nyomán Bassa László

Címkék:gyógyulás, koronavírus, tünetek

[popup][/popup]