BZSH elnökválasztás: Tordai nem vállalta a vitát

Írta: Pályi Márk - Rovat: Politika

Meglepetés-szülinapra volt hivatalos.

szavazas-crop

Képünk egy korábbi szavazáson készült.

 

Szombat este a Páva utcai zsinagógában Heisler András és Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) jövő csütörtökön esedékes elnökválasztásának jelöltjei vitatkoztak volna. Tordai Péter ugyanakkor a legutolsó pillanatban jelentette be a közönség előtt, hogy nem vállalja a megmérettetést: indoklása szerint egy meglepetés-születésnapra hivatalos, és a program csúszása miatt nem tud részt venni a beszélgetésen.

heisler_andras_250_jpg

Heisler András

A másik elnökjelölt, Heisler András megértéssel fogadta Tordai döntését: hangsúlyozta, hogy a fiaskó nem ellenfele hibája. Lapunk kérdésére elismételte: fönntartja a temetőbotrány kirobbanásakor kifejtett álláspontját, miszerint a hasonló visszaélések megelőzése érdekében semmi mást nem kellene tenni, mint betartani az alapszabályt, amely tételesen rendelkezik róla, hogy a hitközség ügyvezető igazgatójának feladata a zárt pénzügyi rendszer kiépítése a szervezeten belül.

Más forrásokból származó értesüléseink szerint Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató számára a Frankel Leó úti templomkörzet elnöki tisztét is betöltő Tordai személye néhány fokkal kevésbé kényelmetlen Heislerénél. Zoltai valószínűleg Keszler Gábor számvizsgáló bizottsági tagot látta volna legszívesebben a BZSH elnöki székében, aki azonban nem vállalta a jelöltséget. Mindenesetre abból, hogy Zoltainak nincs egyértelmű jelöltje a választáson, a hitközséget húsz éve irányító vezetés bizonyos mérvű meggyengülésére is következtethetünk. A Síp utcából származó információink alapján ugyanakkor egyesek attól tartanak, Heisler megválasztásával a radikális kritikusként számon tartott Radnóti                                                                                  Zoltán lágymányosi rabbit is pozícióba segítenék.

tordaipeter

Tordai Péter

 

A hanuka utolsó napján megtartott rendezvényt a lágymányosi Bét Salom és a Frankel Leó úti zsinagóga a Páva utcai körzettel közösen szervezte a Holokauszt Emlékközpontnak is otthont adó zsinagógában. Az elnökjelöltek vitáját megelőzően egész délután könyvbemutató és gyerekprogramok fogadták a körülbelül százfőnyi közönséget.

*

Frissítés: Mint Heisler András, a vita jelenlévő résztvevője lovagias hozzászólásában jelezte: Tordai Péter már hetekkel a meghirdetett vita előtt jelezte elfoglaltságát a vita estéjén. A megbeszélt időpontban mindketten rendelkezésre álltak, s arról – mint Heisler írja – egyikük sem tehetett, hogy a Páva utcai program másfél órát csúszott.

[popup][/popup]