ENSZ-búcsú az óévtől: még két Izrael-ellenes határozat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A december 21-én hozott határozatokkal együtt 17-re emelkedett azon 2020-ban elfogadott ENSZ-közgyűlési határozatoknak a száma, amelyek egyedül Izraelt ítélték el. Egy-egy határozat bírálta Észak-Koreát, Iránt, Szíriát és Mianmart bírálatát, kettő pedig a Krímmel foglakozott.

„Az ENSZ támadása Izrael ellen szinte szürreális, egyoldalú határozatok özönében nyilvánul meg” – nyilatkozta Hillel Neuer, a UN Watch, egy Genf székhelyű megfigyelő civilszervezet ügyvezető igazgatója. „Ez az aránytalanság végtelenül sértő, és egyetlen célja a zsidó állam démonizálása.”

A mostani két határozat

A plenáris ülés a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság előző hónapi határozataira ütötte rá a pecsétet.

Az „Olajszivárgás a libanoni partoknál” elnevezésű határozat egyedül Izraelt teszi felelőssé a „Fenntartható fejlődés” napirendi pont kapcsán, egy a Hezbollah és Izrael közötti 2006-os (!) állítólagos incidensre hivatkozva. 162 ország delegátusa szavazott az indítvány mellett, 7 ellene, és 6 tartózkodott.

A második határozat arra hivatkozva ítéli el Izraelt azért, hogy palesztin területeken és a Golán-fennsíkon aknáz ki természeti erőforrásokat. A szavazási arány: 153 mellette, 6 ellene, 17 tartózkodás. Nem történik említés arról, hogy a Hamász nemzetközi segélyből származó anyagi eszközöket terrorista alagutak építésére használ föl, gumiabroncsok égetésével szennyezi a levegőt, gyújtó léggömbökkel és sárkányokkal károsítja a növény- és állatvilágot, miközben – az oslói megállapodásokkal ellentétben – nem fejleszti saját vízkészleteit és csatornahálózatát.

A 2020. évben Izrael ellen hozott 17 határozat összefoglaló értékelése

„Az ENSZ zsidó állam ellen indított támadása aláássa a világszervezet, mint pártatlan nemzetközi testület hitelességét. Amikor a közgyűlés – Izraelt diszkriminálva – enged az átpolitizáltságnak és a kettős mércének, az alapokmányt sérti meg, amennyiben nem kezeli egyenlően a nemzeteket, legyenek azok nagyok vagy kisebbek“ – mondta Neuer.

„Megfigyelhető, hogy az Egyesült Királyság, valamint olyan EU államok, mint Franciaország, Németország és Spanyolország az Izraelről szóló szavazások mintegy kétharmada során megszavazták az elmarasztaló határozati javaslatot. Ugyanezen államok ebben az évben szó nélkül hagyták az emberi jogok megsértését Kína, Venezuela, Szaúd-Arábia, Belarusz, Kuba, Törökország, Pakisztán, Vietnám, Algéria, és további 175 ország részéről” – tette hozzá Neuer.“

„A mai közgyűlési bohózat ismételten bizonyította, hogy az ENSZ automatikus többsége nem érdekelt sem a palesztinok megsegítésében, sem pedig az emberi jogok védelmében; az ilyen szinte rituális, egyoldalú elmarasztalások célja az, hogy Izraelt tegyék meg bűnbaknak” – zárta kommentárját Neuer.

UNwatch – Bassa László

Címkék:ENSZ-közgyűlés, Izrael

[popup][/popup]