Bojkott ellen bojkott: Arizona állam elsőként adja el Unilever befektetéseit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Arizona az amerikai államok közül elsőként közel 200 millió dollárt von ki a Ben & Jerry’s anyavállalatából, az Unileverből, miután a fagylaltcég júliusban bejelentette, hogy nem forgalmazza áruit a Jordán nyugati partján, azaz Júdea-Szamária trületén.

Kimberley Yee

A republikánus Kimberly Yee, az állam kincstárnoka, aki kormányzójelöltként készül indulni a következő választásokon, a múlt hónapban figyelmeztető levelet írt az Unilevernek: vonják vissza a Ben & Jerry’s bojkott kezdeményezését, vagy az arizonai törvények értelmében az állam tőkekivonást hajt végre.

Miután – válaszul az ultimátumra – az óriáscég az utóbbit választotta, Arizona közpénzeiből 145 millió dollárt vontak ki eddig, és további 50 milliót készülnek kivonni szeptember 21-ig; ezzel az állam befektetései lenullázódnak az Unileverben.

Az Unilever nyilatkozata értelmében a Ben & Jerry’s nem bojkottálja Izraelt, és továbbra is forgalmaz a zsidó állam 1967-es határain belül, ám ez nehéz lesz, mivel az a bojkottra bojkottal válaszolhat.

Yee kijelentette: „Nem számít, mekkora az Unilever befektetése Izraelben, amikor a Ben & Jerry’s lépése sérti Arizona törvényét”. – Legalább hét másik amerikai állam kezdte meg kapcsolatának fölülvizsgálatát az Unileverrel. Összesen 21 amerikai állam törvényei tiltják az üzleti kapcsolatokat olyan cégekkel, amelyek bojkottálják a nyugati-parti településeket. Az arizonai lépést az IAC For Action, az Israeli-American Council nevű szervezet formális kérvényben kezdeményezte.

JTA – Basssa László

 

Címkék:Ben & Jerry’s, bojkott, Izrael, Nyugati part, Unilever

[popup][/popup]