Biden üdvözölte Netanjahut, és a “kétállami megoldásról” beszélt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az amerikai elnök gratulált a Likud-vezérnek a hivatalba való visszatéréséhez, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ellenzi a kétállami megoldást veszélyeztető politikát. Netanjahu programjában egy szót sem ejtett a kétállami megoldásról.

Joe Biden elnök találkozik Netanjahuval, az ellenzék vezérével ez év júliusában, Herzog elnök rezidenciáján

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy várakozással tekint a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel való együttműködés elé a regionális béke előmozdítása érdekében, beleértve a palesztinokkal való békét is, és csatlakozott a világ más vezetőihez, akik gratuláltak a miniszterelnöknek az új kormány beiktatásához.

“Alig várom, hogy együtt dolgozhassak Netanjahu miniszterelnökkel, aki évtizedek óta barátom, hogy közösen kezeljük az Izrael és a közel-keleti régió előtt álló számos kihívást és lehetőséget, beleértve az Iránból érkező fenyegetéseket” – mondta Biden egy nyilatkozatban.

“Az Egyesült Államok egy olyan régió létrehozásán dolgozik, amely egyre inkább integrált, virágzó és biztonságos, és amely minden ember számára előnyös. Kormányzásom kezdete óta együttműködünk partnereinkkel, hogy előmozdítsuk ezt a reményteljesebb jövőképet, beleértve az izraeliek és a palesztinok közötti békét is” – folytatta. “Célunk, hogy ezt a fontos munkát folytassuk Izrael új kormányával, Netanjahu miniszterelnök vezetésével.

“Az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja a kétállami megoldást, és ellenezni fogja azt a politikát, amely veszélyezteti annak életképességét, vagy ellentmondanak közös érdekeinknek és értékeinknek” – tette hozzá Biden. Ezzel olyan politikát pártol, amely valószínűleg ellentétes lesz az új kormányéval, amely elviekben támogatja Ciszjordánia nagy részeinek annektálását és a telepépítések kiterjesztését.

Az új izraeli kormány egyik tagja sem támogatja a kétállami megoldást, néhányan támogatják Ciszjordánia annektálását anélkül, hogy egyenlő jogokat biztosítanának a palesztinoknak ezeken a területeken, és sokan hevesen ellenzik a Palesztin Hatósággal való együttműködést vagy annak megerősítését.

A Biden-kormányzat nem nyilatkozott arról, hogy együtt kíván-e működni a Netanjahu-kormány néhány szélsőjobboldali tagjával, például Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel, Becalel Szmotrics pénzügyminiszterrel és Avi Maoz miniszterhelyettessel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is gratulált az új kormánynak.

Blinken kijelentette, hogy “várakozással tekint az új izraeli kormánnyal való együttműködés elé, hogy elősegítsük a békét, a biztonságot és a jólétet a régióban, és hogy előmozdítsuk azokat az érdekeket és értékeket, amelyek évtizedek óta kapcsolataink középpontjában állnak”.

 

Times of Israel

[popup][/popup]