Berlin: az utcán megtámadott rabbi az antiszemita menekültek kiutasítását követeli

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A rabbi, akit 13 éves fiával együtt ért támadás szeptemberben, fölszólította a a német kormányt, hogy utasítsák ki az országból az antiszemita jelszavakat hangoztató illetve ilyen cselekményeket elkövető menekülteket.

Ariel Kirzon

Az ukrajnai  születésű Ariel Kirzon a Focus hírportálnak nyilatkozott. „A hatóságok minden Németországba érkező menekülttel írassanak alá nyilatkozatot, amiben az tudomásul veszi, hogy az antiszemita cselekedetek az országból történő kitiltást vonják maguk után.”

A potsdami zsidó közösség 43 éves rabbija fiát vitte orvoshoz szeptember 12-én. A metró kijáratával szemben állt a járdán, és héberül beszélt mobilján, amikor egy férfi odalépett hozzá, vállára csapott, és arcába ordította: „koszos zsidó!”

„Ruházatom alapján könnyen azonosíthatott zsidóként az arab kinézetű támadó… Megragadott és kezet emelt rám, mintha meg akarna ütni” – mondta Kirzon, aki testi sértésért tett följelentést a berlini rendőrségnél.

A rabbi szerint a német lakosságot nem szabadna kötelezni a szabadságvesztés finanszírozására. „Ha valaki antiszemita kijelentéseket tesz vagy ilyen cselekedetekre ragadtatja magát, ne az adófizetők pénzén vonuljon börtönbe. Hagyja el az ország területét.”

Az antiszemita incidensek száma nőtt az utóbbi években. A februárban közzétett német belügyminisztériumi adatok szerint a bűncselekmények száma 2021-ben 3000 fölé emelkedett, és 30%-kal haladta meg az előző évit. 63 erőszakos cselekményt jelentettek – hattal többet, mint 2020-ban. 1306 atrocitás a második negyedévben történt, az Izrael és Hamász közötti konfliktus idején. Ugyanekkor az egész világon föllángoltak a “Free Palestine” megmozdulások. A németországi rendbontók jellemzően jobboldali csoportokhoz tartoznak, valamint olyan moszlim közösségek tagjai, akik Szíriából, vagy az iszlám világból máshonnan érkeztek.

A berlini rendőrségnek mindeddig nem sikerült azonosítania Kirzon támadóját.

Algemeiner

Címkék:antiszemita inzultus, Potsdam

[popup][/popup]