Ben és Jerry: támogatjuk Izraelt, de elutasítjuk a „törvénytelen megszállást”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bennett Cohen és Jerry Greenfield, a Ben & Jerry’s fagylaltcég alapítói a New York Times-ban szerdán megjelent véleménycikkükben az általuk 43 éve alapított cég „egyik legfontosabb döntésének” nevezték a nyugati-parti zsidó települések bojkottját.

Jerry Greenfield és Ben Cohen, a Ben & Jerry’s, alapítói 2010-ben. (Forrás: Wikimedia Commons)

Az alapítók – akik már évtizedekkel ezelőtt túladtak a cégen és nincs beleszólásuk a cég döntéseibe – azt írták: a cég döntése „nem jelenti Izrael elutasítását. Az izraeli politika visszautasítását jelenti, amely a törvénytelen megszállást fönntartva akadályozza a békét és sérti a megszállás alatt élő palesztinok emberi jogait”.

Cohen és Greenfield dicséretesnek tartják, ha egy cég üzleti politikájában progresszív értékeket képvisel, és a települések bojkottja már régóta azok közé tartozik. „A Ben & Jerry’s döntése nem Izrael-ellenes hanem békepárti lépés volt” – így a nyilatkozat.

„A döntés melletti kiállás nem ellentmondás és nem is antiszemita. A lépés az igazságosságot és az emberi jogokat, tehát a judaizmus alapvető tételeit hirdeti. Mi támogatjuk Izrael Államot, de elvetjük azt, hogy politikájának bírálata antiszemitizmus lenne. A Ben & Jerry’s döntése nem jelenti a BDS mozgalom támogatását.”

Az izraeli vezetők fölháborodásuknak adtak hangot a cég vezetésének júliusi 19-i döntése kapcsán, amely 2022 végétől megszakítja a kapcsolatot a termékek izraeli gyártójával és forgalmazójával és beszünteti azok zöld határon túli kereskedelmét. A kormány a lépést az antiszemitizmus és terrorizmus megnyilvánulásának minősítették. Még nem tisztázott, hogy a Ben & Jerry’s termékeket forgalmazzák-e majd azután Izraelben.

Jaír Lapid külügyminiszter szerint a fagylaltcég „behódolt az antiszemitizmusnak”, Isaac Herzog államelnök pedig a döntést „a terrorizmus egyik formájának” nevezte.

Gilad Erdan, Izrael amerikai nagykövete több mint 30 olyan amerikai tagállam kormányzójának írt levelet, ahol törvényellenesnek nyilvánították Izrael bojkottját az elmúlt években. Erdan sürgette, hogy e törvények értelmében foganatosítsanak szankciókat a Ben & Jerry’s és anyavállalata, az Unilever ellen. Florida, Texas, New York, New Jersey és Illinois máris jelezte, hogy állami nyugdíjalapjaik tőkekivonást fontolgatnak az Unilever és a Ben & Jerry’s rovására.

A Walla hírügynökség keddi jelentése arról számol be, hogy az izraeli diplomácia kampányt szervez abból a célból, hogy a közvéleményt mozgósítsa az USÁ-ban és másutt. Észak-amerikai és európai izraeli képviseletek instrukciókat kaptak, hogy zsidó szervezeteket, Izrael-barát csoportokat és evangéliumi gyülekezeteket bátorítsanak arra, hogy tartsanak tüntetéseket Ben & Jerry’s és Unilever irodák előtt.

A diplomaták ugyancsak feladatul kapták, hogy nyilvánosság olyan formáit, mint nyilatkozatok, véleménycikkek, vagy az üzleti élet képviselőivel tartott tárgyalások formájában gyakoroljanak nyomást a két cégre, a lépés visszavonása céljából. „A bojkott z életbe lépéséig maradt 18 hónap alatt mozgósítani kell a fogyasztókat, a sajtót és közösségi médiumokat és a politikusokat a nyomásgyakorlásra.”

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Ben & Jerry’s, bojkott, Nyugati part

[popup][/popup]