Babij Jar: Holokauszt emlékhely 150 hektáron

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Közzétették az ukrajnai Babij Jar Holokauszt Emlékközpont terveit.

Az angol rövidítéssel BYHMC néven említett emlékközpont közleménye szerint az épülő emlékhely egyike lesz a legnagyobb ilyen létesítményeknek a világon: 150 hektáron épül, és tucatnyi épületet foglal magába. Nemcsak a Babij Jar területén végrehajtott vérengzések zsidó és nem zsidó áldozatainak állít emléket, hanem annak a másfél milliónyi zsidónak is, akiket a nácik kivégzőosztagok (Einsatzgruppen) gyilkoltak meg Ukrajnában és Kelet-Európában.

Az emlékhely a következő épületekből áll: a Babij Jarban végrehajtott tömeggyilkosságot bemutató múzeum; a teljes ukrajnai és kelet-európai Holokausztot bemutató múzeum; az áldozatok nevét megörökítő emlékfal; a zsinagógát, keresztény templomot és mecsetet magába foglaló vallási-szellemi központ; oktatási és tudományos kutatóközpont; oktatási- és  szabadidőközpont gyermekek számára; információs- és konferenciaközpont, és mások. A zsinagógát, valamint kiállítást ez év szeptemberében, a Babij Jar-i tömeggyilkosság nyolcvanadik évfordulóján adják át.

A Babij Jar vízmosásban a nácik 33.771 zsidót öltek meg 1941 szeptember 29-én és 30-án. A kivégzések később tovább folytatódtak; ukránok, romák, szellemi fogyatékosak és mások estek áldozatul a Kijevet megszálló nácik terrorjának; számuk összesen 100.000 körülire tehető. Ezzel Babij Jar Európa legnagyobb tömegsírjának számít. A múzeum-együttes célja, hogy a terror és gyilkosságok színhelyét a béke és nyugalom szigetévé változtassa.

Ilja Hrzsanovszkij és nemzetközi szakértői csapata a BYHMC felügyelőbizottsága elé terjesztette az emlékközpont koncepcióját. A tekintélyes tagokból álló bizottság elismeréssel fogadta a terveket.

Az ilyen emlékhely létrehozása annál inkább időszerű, mert – a Holokauszt emléknap közeledtével – az Ukrajna lakossága körében rendezett felmérés tanúsága szerint a huszadik századi népirtások, így a Holokauszt emléke halványulóban van. Így például a felmérésben részt vevők mindössze 16 százalékának volt tudomása arról, hogy Ukrajnában a nácik és helyi cinkosaik több mint egymillió zsidót végeztek ki.

Fordította Bassa László

 

Címkék:Babij Jar, emlékhely

[popup][/popup]