Az új Nobel-díjas írónő harcos anticionista

Írta: Szombat - Rovat: Irodalom, Külpolitika, Politika

Annie Ernaux, az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje izraeli kulturális rendezvények bojkottálására és terroristák szabadon bocsátására szólított fel, valamint Izraelt apartheid államnak nevezte.

Annie Ernaux

Annie Ernaux francia írónő, aki az elmúlt csütörtökön kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, egyebek közt az Izrael-elleni bojkottmozgalom (BDS) elkötelezett támogatója. Ebbéli munkásságát a Jerusalem Post foglalta össze.

Így Ernaux 2019 májusában – több mint 100 másik francia művésszel együtt – aláírt egy felhívást, amely az Eurovíziós dalverseny bojkottjára szólított fel, mivel azt Tel-Avivban rendezték. A felhívásban a francia állami televíziót is felszólították, hogy az ne közvetítse az eseményt.

2018-ban Ernaux – ezúttal 80 másik művésszel együtt – aláírt egy nyilatkozatot, amelyben felháborodásukat fejezték ki, amiért a francia kormány Izraellel együttműködve megrendezte az Izrael-Franciaország interkulturális évadot. A levélben azt állították, hogy a rendezvény segít “tisztára mosni” az Izrael Államról alkotott képet.

“Minden lelkiismeretes ember erkölcsi kötelessége, hogy elutasítsa az Izrael Állammal való kapcsolatok normalizálását” – áll a levélben.

Ernaux aláírta azt a levelet is, amelyben Georges Abdallah libanoni terrorista szabadon bocsátását követelték. Abdallah 1980-ban társalapítója volt a Libanoni Forradalmi Fegyveres Csoportok nevű szervezetnek, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Charles R. Ray amerikai katonai attasé és Yaakov Bar-Simantov izraeli diplomata 1982-es meggyilkolásáért.

A francia szerző által aláírt levél Ray-t és Bar-Simantovot, a terrorcselekmény áldozatait “aktív Moszad- és CIA-ügynököknek” nevezte, Abdallahot, a terrorcselekmény elkövetőjét pedig úgy méltatta, mint aki “elkötelezett a palesztin nép és a gyarmatosítás elleni harc ügyének”.

2021-ben, nem sokkal a Hamasz ellen folytatott Falak őre izraeli hadművelet után Ernaux ismét aláírt egy petíciót “Levél az apartheid ellen” címmel. A levél felsorolta az izraeli arabok és palesztinok elleni támadásokat, valamint a Gázai övezet elleni izraeli csapásokat, anélkül, hogy megemlítette volna az izraeli arabok által Izrael-szerte kirobbantott zavargásokat vagy a Gázai övezetből Izraelre kilőtt több mint 4000 rakétát.

“Ezt két egyenlő fél közötti háborúnak beállítani hamis és félrevezető. Izrael a gyarmatosító hatalom. Palesztinát gyarmatosítják. Ez nem konfliktus: ez apartheid” – olvasható az Ernaux által aláírt levélben.

Címkék:Annie Ernaux, anticionizmus, Izrael

[popup][/popup]