Az ENSZ-szervezet alkalmazottai is részt vettek az Izrael elleni terrotámadásban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egyesült Királyság, Finnország és Olaszország csatlakozik az Egyesült Államokhoz, amely leállította az UNRWA, a palesztinokat segélyző ENSZ-szervezet finanszírozását, egyes alkalmazottaknak az október 7-i mészárlásban játszott állítólagos szerepe miatt. A lépések azután történtek, hogy az UNRWA elbocsájttotta azokat az alkalmazottakat, akik állítólag részt vettek a halálos támadásokban. A Hamász és a PFSZ persze tiltakozott.

Gázaiak ünnepelnek egy felrobbantott izraeli tank mellett az Izrael és a Gázai övezet határkerítésénél, Khan Júnisztól keletre, 2023. október 7-én

Az “ideiglenes szüneteltetés” addig lesz érvényben, amíg a szervezet felülvizsgálja azokat az “aggasztó állításokat”, amelyek szerint az UNRWA munkatársai részt vettek az október 7-i mészárlásokban.

“Az Egyesült Királyságot megdöbbentik azok az állítások, amelyek szerint az UNRWA munkatársai részt vettek az Izrael elleni október 7-i támadásban, amely egy olyan szörnyű terrorcselekmény, amelyet a brit kormány többször is elítélt” – áll a brit külügyminisztérium szombati közleményében.

A döntés azután született, hogy az UNRWA pénteken közölte, hogy “több” alkalmazottját elbocsátotta, akiket Izrael azzal vádol, hogy részt vettek a Hamász október 7-i támadásában, amelynek során mintegy 3000 terrorista tört át a gázai határon, mintegy 1200 embert megölve és több mint 250 túszt (többnyire civileket) ejtve.

Az olasz külügyminiszter, Antonio Tajani szombaton az X-en, (korábban Twitter) jelentette be Róma döntését: “Az olasz kormány felfüggesztette az UNRWA finanszírozását az október 7-én Izrael ellen elkövetett szörnyű támadás után”.

Ville Tavio finn külügyminiszter szintén szombaton jelentette be az X-en közzétett bejegyzésében, hogy az ország “ideiglenesen” leállítja az UNRWA finanszírozását, hozzátéve: “Finnország nem ad olyan támogatást, amely a Hamásznak kedvez”.

A Hamász és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) határozottan fellépett az UNRWA támogatásának megszüntetéséről szóló döntések ellen: Husszein al-Sejk, a PFSZ főtitkára politikai és segélyezési kockázatokra figyelmeztetett, a palesztin terrorcsoport pedig a Telegramon közzétett bejegyzésében az ENSZ-ügynökséggel szembeni izraeli “fenyegetéseket és zsarolást” ostorozta.

“Felszólítjuk azokat az országokat, amelyek bejelentették az UNRWA támogatásának megszüntetését, hogy azonnal vonják vissza döntésüket” – írta a PLO az X-en közzétett bejegyzésében.

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője pénteken azt mondta, hogy az UNRWA alkalmazottainak elbocsátásáról szóló döntést “az ügynökség humanitárius segítségnyújtási képességének védelme érdekében” hozták.

“Az UNRWA minden olyan alkalmazottját, aki részt vett terrorcselekményekben, felelősségre vonjuk, többek között büntetőjogi felelősségre vonással” – mondta, hozzátéve, hogy az izraeli hatóságok tájékoztatást adtak a személyzet tagjainak állítólagos részvételéről.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő az Axios hírportálnak elmondta, hogy a Sin Bet és az Izraeli Védelmi Erők olyan információkat szolgáltattak, amelyek az UNRWA munkatársainak aktív részvételére, valamint az ügynökség járműveinek és létesítményeinek használatára utalnak az október 7-i támadásban.

“Ez erős és megerősített hírszerzési információ volt” – mondta a tisztviselő az Axiosnak. “A hírszerzési információk nagy része az október 7-i támadás során letartóztatott militánsok kihallgatásainak eredménye.”

Antonio Guterres ENSZ-főnök “elborzadt” a vádaktól, és közölte, hogy “sürgős és átfogó független felülvizsgálatot fognak végezni az UNRWA-val kapcsolatban” – jelentette be szóvivője, Stephane Dujarric.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy “rendkívül aggasztónak” találja a vádakat, és “ideiglenesen felfüggesztette a további finanszírozást”, amíg felülvizsgálja az állításokat és az ENSZ tervét az aggályok kezelésére.

Míg az UNRWA közleménye nem pontosította, hogy hány alkalmazottat bocsátott el, az amerikai közleményből kiderült, hogy 12 alkalmazott “lehetett érintett”.

Az UNRWA honlapja szerint 2022-ben az Egyesült Államok volt az ügynökség legnagyobb kétoldalú adományozója, több mint 340 millió dollárral.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön beszélt Guterresszel, “hogy hangsúlyozzák az ügy alapos és gyors kivizsgálásának szükségességét” – áll a közleményben. “Üdvözöljük továbbá az ENSZ bejelentését az UNRWA “átfogó és független” felülvizsgálatáról. Teljes körű felelősségre vonást kell követelni mindazok ellen, akik részt vettek az október 7-i szörnyű támadásokban”.

Az Európai Unió vezető diplomatája azt mondta, hogy őt is “rendkívül aggasztják” a vádak, és hogy az EUk kapcsolatban áll az UNRWA-val, de nem jelentette be a finanszírozás hasonló leállítását.

Izraelben Joav Gallant védelmi miniszter üdvözölte az UNRWA finanszírozásának szüneteltetésére vonatkozó amerikai döntést, és a lépést “fontos lépésnek nevezte az UNRWA felelősségre vonásában”.

ToI

Címkék:ENSZ, palesztin terrorizmus, UNRWA

[popup][/popup]