Az ellentétek feloldhatók

Írta: Gál Attila - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Politika

A 2008-ban készült Szrugim (סרוגים) Horgolt kipások című izraeli sorozat alkotói valószínűleg maguk se gondolták, hogy az általuk megteremtett zsáner olyan népszerű lesz, hogy további sorozatok ihletőjévé válik.

Szrugim (Horgolt kipások) – jelenet a sorozatból

Az izraeli sorozatgyártás a nők helyzetét, valamint a vallásos életet bemutató témákkal olyan mai, közkedvelt sorozatoknak adott ihletet, mint a haszidok életét bemutató Shtisel (שטיסל), vagy a szintén ultraortodox, litván stílusú jesivákba járó, de a tanulást nem túl komolyan vevő fiatalokkal foglalkozó Sábábnikim (שבאבניקים).

A Szrugim maradhatott volna egy szubkultúrát bemutató, pusztán szűk réteg számára érdekes kuriózum, azonban elsöprő sikert aratott Izraelben, mind a vallásos, mind a szekuláris nézők körében, majd az Egyesült Államok zsidóságának televíziós csatornája, a „The Jewish Channel” is vetítette, amelyre kb. 45.000 amerikai háztartásban fizetnek elő.

A sorozat sikerét az időszerűségének köszönheti, mivel a világ számos zsidó közösségeiben, többek között Budapest közösségeiben is aktuális kérdésekre keresi a választ.

A Szrugim szereplői vallásos családi háttérből érkeztek, és vallásos környezetben, Kátámonban élik a mindennapjaikat. Harmincas éveikben járó egyedülálló személyekről van szó, akik – miután még nem házasodtak meg – nehezen illeszkednek be a vallásos zsidó közösségekbe. Kátámon, a „Mocsár”-ként becézett lakónegyed a hely, ahol reményeik szerint meg fogják találni a számukra megfelelő párt. A sorozat a vallásos cionista izraeli közösségek olyan érzékeny tabu témáit érinti, mint a késői házasság, a házasélet problémái, a homoszexualitás, a vallás elhagyása, vagy a nők vallási szerepvállalása. Azzal, hogy filmre vitték ezeket a problémákat, a sorozat hamar közkedvelt esti programmá vált az izraeli családok nappalijában.

A sorozat alkotói maguk is vallásos környezetből érkeznek, a sorozatban előforduló párbeszédekhez és helyzetekhez az alkotók a saját magánéletükből merítenek ihletet. A szereplők személyisége és vallásos szigora összekapcsolódnak. A negatív karakterek szinte majdnem mindig túl konzervatívak, a pozitív karakterek pedig, mindig az arany középutat keresik a zsidó hagyomány, valamint a változó világ kihívásai között. Nem csak egy vallásos zsidók életét bemutató sorozatról van szó. Rokonszenves karakterein keresztül a sorozat olyan üzenetet közvetít a nézők felé, miszerint a tabuk megfogalmazása és megbeszélése, illetve a zsidó hagyomány jól megférnek egymással.

Pár epizódot kiragadva, érdemes a sorozat fókuszpontjait megfigyelni.

Go2Films2009 – Srugim trailer – season 1

Srugim, The popular Best Israeli series for 2009

Az első részben megismerhetjük Jifátot, egy vallásos lányt Petáh Tikvából, aki a nagymamájától örökölt lakást Jeruzsálem Kátámon negyedében és odaköltözik annak reményében, hogy megtalálja élete párját. Kiad egy szobát Hodáyának, aki szintén egy nagyon vallásos, jesivát vezető édesapa házából származik a Golán fennsíkról. A lányok randevúkra járnak, ami az egyedülálló vallásos cionista körökben szokás, bár testi érintkezés természetesen nincs a felek között. Az egyik ilyen randi kimenetele, hogy Hodáyá este felvisz egy férfit, Becálélt a házukba, mivel nem szeretné, ha ittasan vezetne. Tényleg semmi nem történik, a szereplők komolyan veszik a szemérmesség törvényét, amely a házasságig minden fizikai érintkezést megtilt férfi és nő között. Másnap Jifát és Hodáyá között konfliktus alakul ki, mivel a házban tisztán lefektetett szabályok egyike, hogy férfit tilos felvinni estére. A férfi kávét főz magának, és megkéri Hodáyát, hogy szerezzen neki egy tfilint (imaszíjat, melyet minden zsidó férfi köteles felkötni a reggeli órákban, a szombat napját kivéve), mert ő a bár micvája óta minden nap rak tfilint. A lányok ortodox nők, így náluk a házban természetesen nincs tfilin, ám Hodáyá, azért hogy eleget tegyen a fiú kérésének, a szomszéd amerikai reform lánytól Stacey-től kér segítséget. A szomszéd lány természetesen szívesen segít, átmegy hozzájuk a saját tfilinjével a kezében, ám miután a férfi meglátja, hogy a tfilin egy nőé, teljesen kikel magából, trágár szavakkal illeti a szomszéd lányt, és kérdőre vonja Hodáyát, mégis mit képzel magáról, ő biztos nem fogja egy leszbikus reform nő tfilinjét magára tenni. (Stacey szexuális identitása egyébként a sorozatból nem derül ki.) Hodáyá a férfit kirúgja a házból, és közli vele, mindegy hányszor teszi fel magára a tfilint, sosem lesz belőle jó ember. A reform lány megalázottan hagyja ott a társaságot.

A sorozat egy másik jelenetében baráti társaság készülődik terített asztalnál a szombat fogadására. Két férfi, és három nő a péntek esti kiddus (áldások) mondása előtt áll az asztalnál. A férfiak, Náti, és Ámír nem tudják eldönteni, ki mondja az áldásokat a borra és a kenyérre, mindketten szeretnék a másikat megtisztelni, majd Reut, a sorozat legfeministább jelleme, sikeres üzletasszony (aki nőként kisebbségi komplexussal küzd a vallásos társadalomban) kikapja a fiúk kezéből a szidurt (imakönyvet), és ő maga mondja el az áldásokat. A két férfi elmosolyodik, majd tiszteletteljesen, csendben végighallgatják a lány áldásait és ámennel felelnek rá.

Nátit (Ohád Knoller) és Ámírt (Ámosz Támám) olyan színészek személyesítik meg, akik a sorozat előtt és után is nagy sikernek örvendtek az izraeli mozikban. A sorozat alkotói a színészválasztásukkal is igyekeznek a nézőkre hatni. Ha az Ámosz Támám alakította vallásos fiú végighallgatja egy nő kiddusát, és még ámennel is felel, akkor minden rendben van.

A sorozat egyébként éppen azt tanítja, amire jelenleg a zsidóságnak a legnagyobb szüksége van. Budapesten az ortodox, neológ és reform közösségek liturgiái és hagyományaik évszázados múltra tekintenek vissza, amire mindannyian büszkék lehetünk. A jeruzsálemi siratófalhoz, a zsidóság legszentebb helyéhez pedig méltatlan, hogy a zsidó irányzatok hívei közötti, tettlegességig fajuló nézeteltérések színtere legyen. Ha az emberek veszik a fáradtságot, hogy egymásról is tanuljanak, akkor az ellentétek feloldhatók. Ez a Szrugim üzenete.

 

Címkék:2019-12

[popup][/popup]