Ausztria és további 47 ország közösen hívott fel az antiszemitizmus elleni harcra

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 48. ülésszaka Genfben szokatlan gesztussal kezdődött: 47 nemzet, élükön Ausztriával, Csehországgal és Szlovákiával, kiadott egy nyilatkozatot, amelyben ígéretet tesznek, hogy folytatják az antiszemitizmus elleni küzdelmet. Korántsem formális gesztus ez azon a fórumon, ahol oly sok Izrael-ellenes határozatot fogadtak már el.

“Rendíthetetlenül kitartunk ígéretünk mellett, hogy soha többé” – mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter videó-nyilatkozatában, amelyben az antiszemitizmus veszélyéről beszélt. “75 évvel a második világháború befejezése után is az a tragikus valóság, hogy az antiszemitizmus még mindig nem a múlté” – mondta Schallenberg, majd így folytatta: “Ez a méreg még mindig hat a társadalmainkban. Ezért hirdetünk ma szolidaritást a gyűlölettel szemben”. „Újfent megerősítjük elkötelezettségünket az antiszemitizmus és a rasszizmus, az előítélet és a diszkrimináció minden formája ellen. Ezek ellen küzdeni fogunk, bárhol és bármikor” – tette hozzá az osztrákok elsőszámú diplomatája. A nyilatkozatot a Zsidó Világkongresszussal egyeztették. A nyilatkozatot a rasszizmusról, az antiszemitizmusról, a gyűlöletbeszédről és a nácizmus dicsőítéséről szóló vita elején olvasták fel.

“A COVID-19 járvány számos más fontos kérdést beárnyékolt, és elterelte a figyelmünket az olyan kritikus területekről, mint a növekvő antiszemitizmus, intolerancia és gyűlölet” – jegyezte meg Schallenberg. „Az ilyen gyűlölet mérgező a demokráciák számára. Ez nem antiszemiták és zsidók közötti harc. Ez a harc az antiszemiták és mindenki más között zajlik, akik hisznek az egyenlőség, az igazságosság és a szabadság értékeiben” – hangoztatta Schallenberg. Yair Lapid izraeli külügyminiszter megköszönte osztrák kollégájának a nyilatkozatát.

A nyilatkozatot aláíró országok közé tartoztak: Németország, Bulgária, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Görögország, Belgium, Ciprus, Egyesült Államok, Ukrajna, Kamerun, Japán, Szlovénia, Argentína, Örményország, Horvátország, Finnország, Új-Zéland, Guatemala, Kolumbia, Chile, Lengyelország, Moldova, Hollandia, Lettország, Románia, Seychelles-szigetek, Norvégia, Dánia, Svédország, Izland, Magyarország, Litvánia, Észtország, Uruguay, Olaszország, Luxemburg, Brazília, Monaco és Málta.

A vita során felszólalt Izrael genfi ENSZ-nagykövete Meirav Eilon Shahar. Nyilatkozata szerint a zsidókat “az online és offline propaganda úgy bélyegzi meg, mint akik a háborúkért, gazdasági válságokért, erdőtüzekért és persze a COVID-járványért lennének felelősek”. “Izrael üdvözli azokat az államokat, amelyek stratégiát fogadnak el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemre” – jelentette ki Eilon Shahar. A nagykövet felkért minden államot, hogy támogassák a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (International Holocaust Remembrance Alliance) antiszemitizmus- definícióját.

„A jogszabályok és az ennek érvényt szerző hatóságok alapvető fontosságúak. De csak akkor működhetnek, ha olyan oktatási programokkal egészítik ki őket, amelyek hirdetik a toleranciát és a sokszínűséget, valamint megőrzik a múltbeli atrocitások és áldozataik emlékét” – tette hozzá a nagykövet.

Jerusalem Post – Szabó Gyula

Címkék:ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

[popup][/popup]