Könyvégetés a befogadásért

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Egyebek között Tintin, Asterix és Obelix, valamint Lucky Luke képregények hamvadtak el azon a rituális szertartáson, melynek során tisztátalannak ítélt könyveket vetettek máglyára a „lángokkal való megtisztítás” ceremóniáján, még 2019-ben, a kanadai Ontario államban. Minderről most adott hírt a kanadai rádió.

A Tintin és Asterix képregények bűne az volt, hogy sértő módon mutatták be Amerika indián őslakosait. A könyvégetők szerint az indiánokat lusta, buta, alkoholista figuráknak ábrázolták. E bűnükért a könyveket rituálisan a máglyára vetették. Az indián őslakosság erőszakos asszimilációja és annak elítélése ma központi téma Kanadában.

A kanadai média szerint 2019-ben a Providence megye katolikus iskoláinak tanácsa, amely 30 francia tannyelvű iskolát tömörít Ontario délnyugati részén, mintegy 5000 könyvet megsemmisített vagy „újrahasznosított” (bezúzott) „az őslakosokkal való megbékélés szellemében”.

A politically incorrect-nek ítélt könyvekből mintegy harmincat égettek el egy nyilvános szertartás során. A szertartást videóra is vették, gyermeknevelési célzattal. Az elégetett könyvek hamuját trágyaként használták egy fa ültetéséhez. A rituálé üzenete szerint a negatív tartalom ily módon pozitívba fordult. “Eltemetjük a rasszizmus, a diszkrimináció és a sztereotípiák hamvait abban a reményben, hogy egy befogadó országban fogunk felnőni, ahol mindenki jólétben és biztonságban élhet” – magyarázza a videó kísérőszövege.

A Tintin Amerikában, az Asterix és az indiánok, vagy Lucky Luke három története a negatív sztereotípiák mellett a „rézbőrű” terminus használata miatt is bűnösnek találtatott. Visszavonták a könyvespolcokról azokat a barkács-tankönyveket is, amelyekben az “indián módra étkezni, írni, öltözködni” tematika szerepelt, mert ez az indián kultúra kisajátításának minősült.

Részlet az oktatási célú videóból: Az elégetett könyvek hamuját faültetéshez használják

Justine Trudeau kanadai miniszterelnök kulcsfontosságúnak tartja az őslakos nemzetekkel (Premières Nations)való megbékélést, de ezt a formát óvatosan bírálta. “Személy szerint soha nem értek egyet könyvek égetésével” – válaszolta a Le Devoir című napilap szerdai számában. Azonban “mi, akik nem bennszülöttek vagyunk, nem dönthetjük el, hogyan kell cselekednünk a megbékélés érdekében” – tette hozzá.

Suzy Kies, a könyvégetést népszerűsítő videó szerzője, és a Kanadai Liberális Párt Bennszülött Népek Bizottságának társelnöke kiállt a rituálé mellett: „Egy ideális világban időt szakíthatunk arra, hogy minden gyermeknek minden könyvet külön elmagyarázzunk – de mi nem ilyen a világban élünk.” Kies szerint a bezúzott vagy élegetett könyvek “európaiak által írt történetek, európa-centrikus szemszögből és nem az őslakosok perspektívájából mutatják be a világot”.

Az antirasszista autodaféról beszámolt a francia nyelvű sajtó. Különösen élesen fogalmazott egy francia zsidó honlap, felhívva a figyelmet arra, milyen abszurd a tolerancia és a befogadás jegyében a nácik által űzött könyvégetés gyakorlatához folyamodni.

cclj.be

Címkék:könyvégetés, politikai korrektség

[popup][/popup]