Antifa és antifasizmus

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A képen látható tüntetők a “Black Bloc”, az Antifa mozgalom radikális tagjai, akik vélhetőleg komoly szerepet játszottak az elmúlt hét erőszakos megmozdulásaiban. Trump elnök nemrég azzal fenyegette meg őket, hogy az egész mozgalmat terroristának nyilvánítja. Kik azok az Antifák és mit akarnak?

Az Antifa aktivistái Berkeley-ben Augusztus 27-én (fotó: David Butow / For the Times)

Második hete tart az a – sok helyütt erőszakba és fosztogatásba torkolló – tiltakozó hullám Amerikában, amelyet a Minneapolisban brutális rendőri fellépést elszenvedett George Floyd halála váltott ki.

Már legalább 40 városban rendeltek el kijárási tilalmat, 15 államban mozgósították a Nemzeti Gárdát. Csupán a New York Cityben lezajlott zavargások során 340 embert tartóztattak le, 33 rendőr sérült meg, és 48 kocsit rongáltak meg vagy vertek szét.

A Floyd haláláért közvetlenül felelős Derek Chauvin rendőrt harmadfokú gyilkosság, emberölés vádjával állítják bíróság elé. A tüntetők szerint ez enyhe büntetés, és követelik, hogy az incidensnél jelen volt három másik rendőrt is helyezzék vád alá.

Államok kormányzói, polgármesterek és magas rangú hivatalnokok különbözőképpen reagáltak az eseményekre. Andrew M. Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója azt nyilatkozta, hogy szövetségi szintű és az egyes államokra is érvényes törvényeket kell hozni, mert az önszabályozás nem működik, és a bűnüldözéssel kapcsolatos visszaéléseket a helyi ügyészségek képtelenek kivizsgálni.

Zavargások Minneapolisban (forrás: Wikipedia)

Dermot Shea, New York rendőrfőnöke azt nyilatkozta: „Embereim állandó veszélynek kitéve, tiszteletlenség és rágalmazások közepette álltak helyt. Ami itt történt, aligha nevezhető polgári engedetlenségnek, vagy a rendőrség brutalitása elleni fellépésnek.”

Több városban újságírókat is bántalmaztak; Tim Waltz, Minnesota állam kormányzója később elnézést kért őrizetbe vételükért. Mike Pompeo külügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozat családjának éppúgy, mint a zavargások sújtotta állampolgároknak, hozzátéve: elemzésre vár, hogyan lett a békés tiltakozásból az egész országra kiterjedő erőszakhullám. Cory Booker New Jersey-i szenátor ezt mondta: „Egyre gyöngébbek leszünk… Túl sok nálunk az igazságtalanság.”

A tüntetések átterjedtek Európára is. Londonban a Trafalgar téren gyűlt össze tömeg, és az USA nagykövetsége előtt is folytatódott a tiltakozás. Hasonló akciók voltak Berlinben és Koppenhágában.

Vasárnap Trump elnök a következő Twitter üzenetet tette közzé: „Az Amerikai Egyesült Államok az ANTIFA-t terrorista szervezetnek fogja nyilvánítani.”

Egy interjújában Trump azt állította, hogy az országszerte tapasztalható „jelenlegi erőszak és vandalizmus az Antifa és más radikális szélsőbalos szervezetek számlájára írható, mert ők terrorizálják a vétlen polgárokat, munkahelyeket tesznek tönkre, vállalkozásokat lehetetlenítenek el és épületeket gyújtanak föl”.

Bill Barr főügyésszel egyetértésben Trump a szélsőbal csoportosulásokat okolja a szélsőséges kilengésekért. Egy szövetségi bűnüldöző tisztviselő azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy tudomásuk van olyan szervezetekről, amelyek a vandál rongálásokért és erőszakért felelőssé tehetők.

Trump megjegyzését ezúttal sem hagyták szó nélkül. Keishe Lance Bottom, Atlanta város afro-amerikai polgármestere a CNN-nek azt nyilatkozta: „Jobb lenne, ha hallgatna, mert csak ront a helyzeten. Hallgasson, ne szóljon egy szót se…”

*

ANTIFA

Az amerikai szélsőséges szervezetek soraiban egyaránt megtalálhatók anarchisták, fehér fajvédők, valamint szélsőbalos elemek.

Az Antifa – az antifasiszta szó rövidítése. A mai Amerikában baloldali, gyakran szélsőbaloldali csoportok gyűjtőneve. Nincs hivatalos vezetőjük, vagy központjuk, azonban rendszeresen tartanak gyűléseket.

Nehéz lenne pontosan körvonalazni álláspontjukat, de legtöbbjük támogatja az elnyomott rétegeket és tiltakoznak az óriáscégek és az elit túlhatalma ellen. Közülük számosan radikális, sőt harcias taktikát követnek, hogy – felfogásuk szerint – üzenetük utat találjon a kisemmizettekhez.

Scott Crow, egykori Antifa aktivista szerint a szervezet „radikális eszméivel” egyre inkább azonosulnak a liberálisok. „Korábban nem vizsgálták komolyan ezeket a nézeteket, mert – a jobboldaliakhoz hasonlóan – ellenségnek tartottak bennünket.”

Scott Crow (jobbra) a Fox News műsorában

Az eredetek legalábbis az 1980-as évek Nagy Britanniájába vezethetők vissza.

A mai Antifa aktivisták tömegtüntetéseken, a progresszív mozgalmak között tűnnek föl. Ezt már Brian Levin, a San Bernardino-i Kaliforniai Állami Egyetemen működő Center for the Study of Hate and Extremism igazgatója mondja. „Nem csupán sokakat megmozgató, és erőszakos cselekményekbe torkolló tömegtüntetéseken nyilvánulnak meg, de kisebb gyűléseken is, valamint a közösségi médiában is.”

Emlékezetes volt szerepésük a 2017. augusztusi Charlottesville-i események során. Ott fehér nacionalisták tiltakoztak Robert E. Lee tábornok szobának eltávolítása ellen, amikor föltűntek az Antifa harcias aktivistái. Mindez azzal kezdődött, hogy a szélsőjobboldali James Fields gépkocsijával a baloldali ellentüntetők közé hajtott és halálra gázolta Heather Heyert.

Antifa tüntetők Phenix-ben tiltakoznak Trump látogatása ellen

Egy évvel korábban Antifa aktivisták zavarták meg Milo Yiannopoulos alt-right médiaszemélyiség fellépését a Kaliforniai Állami Egyetemen, Berkeley-ben. Ott voltak a tiltakozók között Trump beiktatásakor 2017 januárjában. Miután nehezen különböztethetők meg a többi baloldali aktivistától, vannak, akik tetőtől-talpig feketébe öltöznek – őket nevezik Black Bloc-nak.

A csoport alkalmi vandalizmusáról ismert. Berkeley-ben a fekete álarcos tüntetők Molotov-koktélokat dobáltak, betörték a diákszövetség épületének ablakait. A veterán Crow szerint mindez önvédelemből történik, és a rongálás nem egyenlő az erőszakkal. „Miért ne? Ilyen világban akarunk élni? Nem. Ilyen világot akarunk építeni? Nem. De azért visszavágunk? Hát persze.”

Levin szerint csak tiltakoznak az ellen, hogy a kormányzatot és a médiát az elit uralja. Azért lépnek föl az olyan emberek ellen, akiket rasszistáknak tartanak. „Ennek a ’le velük!’ és „döngöljük őket a földbe’ mentalitásnak komoly múltja van, nem csupán az amerikai Délen, hanem sokfelé Európában is.”

Antifa harcos akcióban

A fehér nacionalisták a Charlottesville-i zavargások kirobbantásával is az „alt-left”-nek nevezett radikális balosokat vádolják és maguknál jóval veszélyesebbnek tartják. A fehér nacionalisták közé tartozó Peter Cvjetanovic mondja: „Olyan emberek ezek, akik türelmet hirdetnek, és közben azokat fenyegetik, akik nincsenek velük egy nézeten. Megjelennek tüntetéseinken, megzavarják és megtámadnak minket. Mi ezt nem csináljuk.”

Ezzel szemben Crow állítja: „Az Antifa oda megy, ahol a jobboldaliak vannak. Az ő gyűlöletbeszédük nem a szabadságot hirdeti. Az ő szónoklataik, amit majd cselekedetek követnek, veszélyt jelentenek az emberekre és ehhez nincsen joguk. Hát odamegyünk, és balhét csinálunk, lenyomjuk őket, mert nem hisszük, hogy megengedhető, hogy a nácik vagy fasiszták bárhol is szót kaphassanak.”

A CNN cikke nyomán Bassa László

Címkék:Antifa, Black bloc, terrorista, zavargások

[popup][/popup]