“A zsidóknak fel kell számolni minden kapcsolatukat Izraellel”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Los Angeles-i Occidental University politológus hallgatója az Israeli Apartheid Week rendezvényen szerzett benyomásairól ír.

“Israeli Apartheid Wall” – egyre több amerikai campuson elengedhetetlen tartozék

Az egyetemen mintegy kétezren tanulnak, többségük nem zsidó és nem palesztin. Etnikai alapú feszültség nem jellemző.

Az Occidental’s Israeli Apartheid Week nevű rendezvény során panelek foglalkoztak az izraeli helyzettel. Többek közt azt hirdették, hogy a zsidó államban a vízhasználat aránytalan (zsidók: 80%, palesztinok 17%), a kiépített utakat a zsidó rendszámú gépkocsik, a földutakat pedig a palesztinok használhatják, a moszlimok és keresztények pedig akadályoztatva vannak vallásuk gyakorlatában.

Egy Izrael-barát és békehívő amerikai zsidó egyetemista számára megdöbbentő, hogy a panelek a zsidó és izraeli kifejezést felcserélhető módon használták, a Hamasz terrorista csoportról szó sem esett, a holokausztról nem is beszélve. Ugyanakkor mindez sajnos nem meglepő: a campus kultúrában a polarizáció egyre nagyobb teret nyer. Korábban hasonló incidensek játszódtak le a  Cornell vagy Duke egyetemeken. A legtöbb amerikai diák helyteleníti az emberi jogok, általuk vélelmezett megsértését Izraelben. De csak kevesen tudnának olyan megoldást találni, amiben nem szerepelne Izrael elpusztítása, vagy ne vádolnák a zsidókat azokért a traumákért, amelyeket nemzedékeken át elszenvedtek.

Az egyetem főépülete

Sok amerikai egyetemista túllép az izraeli kormányzat kritikáján. A retorika immár átcsapott évtizedes sztereotípiák ismételgetésébe és a cionizmusnak a fehér felsőbbrendűséggel való azonosításába. A politikai ideológiák tálalása legalább olyan fontos, mint az ideológiák maguk. A campusokon a kérdés már régen nem Izrael politikájának bírálata, a vita már ott tart, hogy a zsidók a felelősek saját balsorsukért, és ebben a vallásuk is szerepet játszott.

Az Occidental University diákjainak többsége sohasem járt a Közel-Keleten, és olvasottságuk is csekély a témában. Viszont gyakran olyan csoportoktól hallják az első információt a témában, mint az Izrael-ellenes Students for Justice in Palestine (SJP), aki arra hívja fel őket, hogy ne menjenek Izraelbe, akár még olyan útra sem, amilyet a baloldali liberális zsidó lobbicsoport, J Street kínál. Holott az igazi információ az vitatott kérdésekről egy ottani utazás lehetne.

A SJP és társaik ellenérdekeltek a helyzet normalizálásában. Az ő álláspontjuk – sok Izrael-ellenes szélsőségeshez hasonlóan – az, hogy nem kell nem érintkezni zsidókkal, izraeliekkel, bárkivel, aki hisz a zsidó nemzeti otthon gondolatában, Izrael Államnak a létezéshez való jogában. Elzárkóznak minden, az övékével ellentétes nézettől, és ez lehetetlenné teszi az egészséges párbeszédet. A liberális egyetemeken a felek keményen beásták magukat és azon vitatkoznak, hogy melyikük a progresszív. A túloldal szabványai szerint a zsidó haza legitimitását képviselők fehér rasszisták, a palesztinok szabadságának ellenségei.

Az Occidental’s Israeli Apartheid Week paneljeinek üzenete szerint a zsidóknak fel kell számolniuk társadalmi, vagy érzelmi kapcsolataik Izraellel, csupán ebben az esetben fogják magukat kényelmesen érezni az USA egyetemein. Egyetemi hallgatók az Occidental University campusain nyíltan pártolják Izrael elpusztítását.

Elkeserítő arra gondolni, hogy ezek a vélemények döntőek lehetnek a BDS kimenetele szempontjából az amerikai campusokon, és hogy az ország jövendő politikai hangadói innen kerülhetnek ki.

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

Címkék:Israeli Apartheid Week, Occidental University

[popup][/popup]