A zsidó cselgáncsedző – Putyin “második apja”

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Amikor 2013-ban hosszas betegség után, 75 éves korában elhunyt a zsidó származású orosz cselgáncs edző, Anatolij Rahlin, nem volt rabbi a temetésén.  Nem volt vallási szertartás. Az orosz cselgáncs szövetség vezetői és néhány oligarcha sorakoztak fel a koporsó mellett, és azon sem lepődött meg senki, amikor megjelent Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke.

rahlin_putyin_

Anatolij Rahlin és Vlagyimir Putyin

Putyin a nyitott koporsóhoz lépett és megcsókolta a halott Rahlint.

A rövid szertartás után Putyin láthatóan felindult volt, és szokatlan módon a kamerák előtt küldte el testőreit.  Egyedül akart gyászolni, majd magányosan indult el a biztonsági okokból kiürített utcán.

Ki volt Anatolij Rahlin?

Putin 1969

Vlagyimir Putyin, Anatolij Rahlin és a Rotenberg fivérek 1969-ben

Vadimir Putyin kései gyerek volt, 1952-ben Szentpéterváron született. Szülei akkor már mindketten 41 évesek voltak és Vlagyimir a harmadik gyerekük volt. A családot tragédiák sorozata kísérte. Egyik gyerekük, Albert, még csecsemőként meghalt.  Egy másik fiú, Viktor, diftéria áldozata lett Leningrád ostromakor; egy jeltelen tömegsírban temették el. Putyin édesapja a második világháború alatt a Vörös Hadseregben harcolt, de már 1942-ben súlyosan megsebesült. Édesanyja munkásként kereste kenyerét.

Putyin élénk kisgyerek volt, és alig múlt el 12 éves, amikor szülei cselgáncsozni küldték. Azonnal beleszeretett a sportba, új barátokra lelt, és ekkor találkozott cselgáncs edzőjével, Rahlinnal.  A következő tizenöt évben számtalan órát töltöttek együtt az edzőteremben, Rahlin nem csupán edzője, de barátja és bizalmasa is volt. Putyin ügyes-bajos dolgaiban kikérte tanácsát és közel került családjához is.

Putin Rotenberg

Arkagyij Rotenberg és Vlagyimir Putyin az edzőteremben

2000-ben Putyin lett az Orosz Föderáció elnöke. Ekkor szülei már nem éltek és beiktatása utáni napon Rahlint hívta ebédre, vele akarta megosztani sikerét mint közeli „családtaggal”. A Vanity Fair amerikai magazin interjút készített Rahlinnal, aki elmondta, hogy úgy érzi, Putyin életében neki jutott a „második apa” szerepe.

Putyin számára a cselgáncs közösség jelentette a családot, életre szóló barátságait az edzőteremben kötötte.  Tizenévesként edzőpartnere volt egy vele egykorú fiú, a zsidó származású Arkagyij Rotenberg.  Elválaszthatatlan barátok lettek.  Néhány éve még egy könyvet is kiadtak együtt a cselgáncs rejtelmeiről.

Putyin Rotenberg

Vlagyimir Putyin és a kitüntetett Arkagyij Rotenberg

Ma a Rotenberg fivérek, Arkagyij és Borisz, Oroszország milliárdosai, egy építési vállalat tulajdonosai. Putyin soha nem feledkezett meg egykori klubtársairól, sokukból lett gazdag vállalkozó, sőt, Arkagyijnak nemrég még magas állami kitüntetést is adományozott az orosz elnök.

Cselgáncs, üzlet és politika. Putyin egykori klubtársaival állt Rahlin koporsója mellett, együtt gyászolták egykori mentorukat.

*

Rahlin temetes

Vlagyimir Putyin Anatolij Rahlin koporsójánál

Lehetséges, hogy Vlagyimir Putyin kapcsolata edzőjével hozzájárult ahhoz, hogy az ex-KGB-s elnök rendszere – melyet számos nyugati médium politikai gyilkosságoktól sem visszariadó diktatúraként ír le – antiszemitizmussal kevésbé vádolható. Börtönbe záratott vagy  száműzetésre kényszerített politikai ellenlábasai között azonban zsidók is jócskán akadnak. (A szerk.)

 

 

Címkék:Anatolij Rahlin, Putyin

[popup][/popup]