A rasszista kijelentés Alaptörvényt sért

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Politika

Németh Szilárd kormánybiztos vállalhatatlan rasszista kijelentést tett, amellyel megsértette Magyarország Alaptörvényét.

Németh Szilárd

„Fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok. Hajrá, Argentína!” – fogalmazott a minap facebook oldalán.

Tisztátalan és ostoba politikai üzenete rasszizmust hordoz.

Keresztény európai értékek ugyan tételezhetők, de faji felsőbbrendűséget hordozó kijelentése, miszerint volnának „Fehér, keresztény, európai értékek”, nyomban meg is tagadja kereszténységét és európaiságát.

A kereszténység ugyanis nem kötődik bőrszínhez, ahogy fehér értékek sem léteznek, minthogy az értékrend választása nem kötődik bőrszínhez, sem származáshoz.

Értelmetlen rasszista kijelentésével egyben megsérti a világbajnoki döntő másik résztvevőjét, Franciaországot, Magyarország egyik szövetségesét az Európai Unióban – de ez csak szimpla butaság, arrogancia, politikai helyezkedés.

Németh Szilárd kormánybiztos azonban kijelentésében rasszista értékrendet követve megsérti Magyarország Alaptörvényét is, mely egyebek mellett így fogalmaz:

“Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével.”

“Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.”

“Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.”

Az Alaptörvény világosan fogalmaz.

Németh Szilárd sötéten.

A kettő között feloldhatatlan ellentmondás feszül.

Egy kormányon lévő politikusnak nemcsak be kell tartania az Alaptörvényt, hanem másokkal is be kell tartatnia.

De mit várhatunk azoktól a politikusoktól, akik maguk tiporják sárba az ország Alaptörvényét?

Kapcsolódó cikk:

Az argentin nagykövet elhatárolódott Németh Szilárd üdvözletétől

 

[popup][/popup]