A palesztin tananyag „nyíltan antiszemita és a zsidók elleni gyűlöletet szítja”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Palesztin Hatóság (PH) által bevezetett tananyag nyíltan antiszemita és a zsidók elleni gyűlöletet szítja, amikor azt tanítja a gyerekeknek, hogy a zsidók romlottsága pusztulásukat okozza majd, és hogy a zsidók szexuálisan megalázzák a moszlim nőket. Ez olvasható az egyik ENSZ-bizottságnak betrjesztett jelentésben.

Forrás: Sunday Times

A világszervezet Faji Diszkrimináció Felszámolásával Foglalkozó Bizottsága (United Nations Committee on the Elimination of Racial Discrimination – CERD) Genfben ülésezik. A plenáris ülésen most első ízben szerepelt a PH által bevezetett tankönyvek ügye. A Bizottság felhívta a Palesztin Hatóságot, hogy adjon magyarázatot az általa bevezetett iskolai tananyag antiszemitizmusára.

Chinsung Chung bizottsági tag rámutatott, hogy „a palesztin médiában és a politikusok megnyilvánulásaiban az Izrael ellenes előítéletek és a gyűlöletre uszítás dominál”. Egy másik tag, Silva Albuquerque rasszista és antiszemita idézeteket mutatott be az iskolai tankönyvekből. Marcus Sheff az ENSZ mellett működő, az iskolai tankönyvek tartalmát monitorozó NGO, az IMPACT vezetője azzal fordult a Bizottsághoz, hogy követelje a gyűlöletre uszító szövegek eltávolítását. „A PH által bevezetett tananyag nyíltan antiszemita és a zsidók elleni gyűlöletet szítja., amikor azt tanítja a gyerekeknek, hogy a zsidók romlottsága pusztulásukat okozza majd, és hogy a zsidók szexuálisan megalázzák a moszlim nőket… A tolerancia és megértés teljes hiánya, extrém nézetek uralják a tananyagot… Naponta 1.3 millió palesztin gyermek radikalizálódik, gyerekkorukat tönkreteszi a PH és UNRWA iskoláiban uralkodó gyűlölet, erőszak és szélsőségesség”.

Kép az “Iszlám nevelés” c. tantárgy 5 osztályos tankönyvéből (forrás: IMPACT-se)

Az ENSZ bizottság ugyancsak meghallgatta Dina Rovnert, az UN Watch nevű NGO jogi tanácsadóját a civilszervezetek fórumán. Rovner itt írásban is beterjesztette jelentését PH és a Hamász antiszemitizmusáról.

Ammar Hijazi, a PH külkapcsolatokért felelős külügyminiszter-helyettese a következőkkel válaszolt: „Egyetlen állampolgárunkat sem különböztetjük meg etnikai, vallási alapon vagy nemük szerint. Államunk még keresi az útját és alakítja törvényeit.” Kijelentette, hogy az NGO-k által felterjesztett jelentésben említett állítólagos antiszemitizmus „nem igaz és a palesztinoktól megtagadja az őket megillető jogokat”.

A UN Watch szerint a PH ahelyett, hogy saját politikájára adott volna magyarázatot, „Izrael rasszista megszálló politikáját” emlegette. Hillel Neuer, a UN Watch ügyvezető igazgatója szerint „jelentésünk és prezentációink feltárták, hogy a PH tagadja diszkriminatív gyakorlatát, és a felelősséget Izraelre igyekszik hárítani”. Hozzátette: bíznak abban, hogy a bizottság folytatja munkáját, és a Palesztin Hatóságot és a Hamászt is felelősségre vonja az ENSZ diszkrimináció ellenes konvenciója és a nemzetközi emberi jogok súlyos megsértése miatt.

Az ejpress cikkét Bassa László fordította

Címkék:antiszemitizmus, palesztin tankönyvek

[popup][/popup]