A palesztin miniszterelnök védelmébe vette az antiszemita tankönyveket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mohamed Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke szerint a súlyosan zsidóellenes szövegeket tartalmazó tankönyvek “tükrözik életünket és gyermekeink szabadságról szőtt álmait”.

Mohamed Shtayyeh (forrás: Youtube screenshot)

Az Európai Unió végre nyilvánosságra hozta jelentését a palesztin iskolai tankönyvekről – négy hónappal azok elkészültét követően. A Jerusalem Post összegezte a jelentés lényegét:

Ebben példákat sorol föl arra, hogyan bátorítanak erőszakra és démonizálják Izraelt és a zsidóságot.

A tankönyvek „ambivalens” — időnként ellenséges — módon viszonyulnak a zsidókhoz és a zsidó népnek tulajdonított jellemzőkhöz. …

Megállapították, hogy a tankönyvek párhuzamot vonnak a zsidóknak a korai iszlám idején tulajdonított „megtévesztő” magatartása és a zsidóságra manapság szórt rágalmak között, és azt „széles körben elterjedtnek” minősítik.

Egy helyen Mohamed nagynénjére emlékeztetnek, aki agyonvert egy zsidót. Az esetet a palesztin nők jelenlegi állhatatos küzdelméhez hasonlítja a „zsidó cionista megszállás” ellen.

Az egyik tankönyvben felbukkan az összeesküvés-elmélet, miszerint az izraeliek a jeruzsálemi szent helyek köveit eltávolították, és helyükre „cionista rajzokat és jelképeket” ábrázoló köveket helyeztek.

Az „ellenállás” fogalma a vizsgált könyvek visszatérő témája és hozzá kapcsolódik a palesztinoknak szóló, szerintük szabadságot hozó forradalomra történő felhívás. Illusztrációként öt álarcos, gépfegyveres katona szolgál. Aláírás: „palesztin forradalmárok”.

Az izraeliek ellen harcoló terroristák dicsőítése nem csupán a történelemmel és társadalommal, hanem a természettudományos tárgyakkal és matematikával foglalkozó tankönyvekre is jellemző. Az egyikben az Abu Dzsihádról, az első intifáda sahidjáról (mártírjáról) tesznek említést, akiről iskolát neveztek el.

A legtöbb térkép nem vesz tudomást Izrael Államról. A Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti terület ezeken Palesztina, az izraeli területek pedig „cionista megszállás” feliratot kaptak.

Bármely mai politikai vezető, ha elolvassa az országának tankönyveiről szóló hasonló jelentést, azt válaszolná: „Köszönettel vettük az információt. Áttanulmányozzuk a jelentést, és amennyiben valamely bírálat helytálló, végrehajtjuk a megfelelő változtatást.”

A palesztin vezetők azonban nem sorolhatók a normális vezetők közé.

Mohamed Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke a kabinet ülésén ekképp védte meg tankönyveket és a tananyagot:

„A palesztin iskolai tananyag tükrözi életünket és gyermekeink szabadságról szőtt álmait, népünk szenvedését a megszállástól és erőszaktól; a tankönyvekben leírtak megfelelnek a valóságnak…”

Hangsúlyozta, hogy a tananyagok megfelelnek a gyermekek kulturális, történeti, pszichológiai, tudományos, műszaki és gazdasági fejlődési szükségleteinek és összhangban vannak a nemzetközi egyezményekkel és határozatokkal, miszerint a palesztin területek megszállt övezetek. Megfelelnek az UNESCO igazságról, igazságosságról és egyenlőségről alkotott szabványainak; ezek olyan értékek, amelyek segítik a palesztin népet abban, hogy véget vessen országa megszállásának.

Hozzátette, hogy a palesztin tankönyveket nem lehet a palesztinok történelmétől és kultúrájától elszakítva megítélni, valamint attól, mennyire szenvednek, és milyen áldozatokat hoznak a palesztinok, hogy megszabaduljanak a megszállástól, igazságtalanságtól és kolonializmustól. Fölszólította Európát, hogy ugyanúgy vizsgálják meg az izraeli tankönyveket és tananyagokat, mint ahogyan azt egy német intézmény tette a palesztinokéval az EU megbízására.

Shtayyeh szerint — márpedig ő ugyanannyira mérsékelt, mint a többi palesztin — a palesztin tankönyveket nem lehet ugyanazzal a mércével mérni, mint más országok tankönyveit, mert a palesztinok különleges áldozatok. Amit ők éltek át, felmentést ad az antiszemitizmus és  a terrorizmus bármilyen vádja alól.

Tulajdonképpen azt állítja, hogy a Föld a palesztinok körül forog, és senki se merje őket bírálni.

Bámulatos, hogy a nyugatiak úgy tesznek, mintha a palesztin vezetők éppen olyanok lennének, mint a világ bármely más vezetői. Ez az eset is bizonyítja, hogy ragaszkodnak hozzá: a világ tartozik nekik mindennel, nekik viszont sem felelősségük, sem döntési szabadságuk.

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:áldozatiság, antiszemitizmus, EU jelentés, palesztin tankönyvek

[popup][/popup]