A koronavírus árnyékában

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Politika

Amikor ezeket a sorokat, és vele áprilisi lapszámunkat nyomdába küldjük, a világ – benne Magyarország és Izrael is – a koronavírus-járvány ellen harcol. Itthon is kijárási korlátozás lépett életbe.

(Képünk illusztráció – Carlo Cozzoli/Fotogramma, Cremona 2020. március 23.)

A világot néhány hónap alatt felforgató tömeges világjárványban, a sokasodó és helyenként ellentmondó információk özönében egyelőre inkább az aggodalom határozza meg a hangulatunkat, mint a remény, de a szolidaritás világszerte és itthon is felbukkanó gesztusaiból – melyek nem néznek hitet, származást és ideológiai hovatartozást – erőt meríthetünk.

Kérünk mindenkit, kövesse a hivatalos járványügyi szervek felhívásait és utasításait, vigyázzon magára és vigyázzon másokra, elsősorban az idősekre, krónikus betegekre, akik esetében a vírus nagyobb kockázatokkal járhat.

Persze, a kivételes körülmények között is zajlik a demokratikus – olykor a jogállam határait is feszegető – politikai küzdelem mindenütt a szabad világban, és vannak aggodalmak, hogy az autoriter hatalomgyakorlás – melynek Magyarországon és Izraelben is látjuk jeleit – visszaélhet a rendkívüli helyzettel. Jeleznünk kell a veszélyt és szembeszállni vele.

A demokratikus politikai arénán kívüli szélsőségesek a koronavírust is uszító célokra használják, például azok, akik az amerikai Anti-Defamation League jelzése szerint, a középkori vérvádak mintájára máris a zsidókat vádolják a koronavírus miatt. Bízhatunk viszont abban, hogy azok az elvakult neonácik, akik az USÁ-ban felhívást tettek közzé, hogy híveik koronavírussal fertőzzék meg a zsidókat és a rendőröket, magukat járatják le, és teszik minden épeszű ember számára viszolyogtatóvá.

A közösségi életnek is példátlan nehézséget okoz a járvány: nem járhatunk társas rendezvényekre, sőt idősebb családtagjainkat is távolságtartással óvjuk ezekben a napokban, nehogy megfertőzzük őket. A vallási életet is csak otthonainkban gyakorolhatjuk. Szombati és ünnepi felkészülés céljából, és hétköznapi előadásaik alkalmával online követhetjük rabbijainkat, előimádkozóinkat, sőt, az izraeli rabbinátus korlátozásokkal (ha a magány valakinek depressziót okoz, és ez életét veszélyezteti) engedélyezte az interneten közvetített szédereket a járvány miatt, a Zoom internetes alkalmazás felhasználásával, ha az ünnep előtt bekapcsolják a hívek készülékeiket, és az ünnep alatt nem nyúlnak hozzá.

Kívánunk mindenkinek a körülményekhez képest örömteli, jó ünnepet: hag peszah szameah, bár tudjuk, annak, aki egyedül él, ezekben a hetekben, hónapokban a magány még szorongatóbb, az ünnepi bevásárlás is nehézségeket okoz. Aki teheti, vegye fel a kapcsolatot telefonon, skype-on, messengeren egyedülálló rokonaival, barátaival, ismerőseivel, a fizikai segítség mellett az emberi hang is nagyon sokat számít ezekben a napokban. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség krízis támogató telefonszáma 06 30 541 6524 – és itt olvashatja: mikor, milyen ügyben tud segítséget kérni.)

Mi mindenesetre tesszük a dolgunkat: a rendkívüli körülmények között is írjuk és szerkesztjük továbbra is a lapot – hónapokkal előre dolgozva –, hogy Önök, kedves olvasóink, a megszokott nyomtatott formában is olvashassák a Szombatot, és friss hírekkel is szolgálunk honlapunkon.

A járvány következményei azonban természetesen szerkesztőségünket is érintik. Megnehezedett az utcai és könyvesbolti terjesztés, és támogatóink maguk is a krízis árnyékában működnek. Helyzetünk nehéz, így arra kell kérnünk és biztatnunk olvasóinkat, hogy akik tehetik, a fentiek megfontolásával ajánlják adójuk 1%-át a Szombat Alapítványnak (Adószám: 18165850-1-42), vagy közvetlen támogatásukkal, előfizetésükkel, hirdetésükkel támogassák lapunkat. Nevük és postacímük megjelölésével, telebankos vagy internetes átutalásukkal közvetlenül is intézhetik előfizetésüket a Mazsike Szombat szerkesztősége OTP Bank, 11709002-20066703 számlaszámára, és rendszeresen postacímükre kapják a Szombatot. Külföldi előfizetés egy évre: 50 Euro vagy 70 USD (IBAN számlaszám: HU45117090022006670300000000, SWIFT: OTPVHUHB)

Ha lapunk előfizetése, támogatás, vagy hirdetés ügyében tájékozódni szeretnének, kérjük, lépjenek kapcsolatba szerkesztőségünkkel az [email protected] e-mail címen.

Számíthatnak ránk, mi is számítunk Önökre!

A Szombat szerkesztősége

[popup][/popup]