A dán külügyminiszter szankciókkal fenyegette Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A francia miniszterelnök szerint viszont  az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus előszobája.

martin-lidegaard  Keld Navntoft

Martin-Lidegaard (fotó: Keld Navntoft)

A dán külügyminiszter, Martin Lidegaard szeptember 23-án kijelentette, hogy amennyiben a másnap Kairóban kezdődő izraeli-palesztin közvetett tárgyalásokon Izrael nem tesz jelentős engedményeket (pl. a ”blokád feloldása” avagy az ”illegális betelepülés beszüntetése”), hazája gazdasági-kereskedelmi korlátozásokat vehet fontolóra Izraellel szemben. A Jyllands Posten dán napilapnak Lidegaard úgy nyilatkozott, hogy „az EU politikája is az Izraellel szembeni megszorítások irányába halad”.

Ugyanakkor Mogens Jensen dán kereskedelmi miniszter sokkal árnyaltabban látta a kérdést. „Csak akkor élhetünk a megszorításokkal, ha ezt nemzetközi támogatással tesszük. Nem hiszem, hogy bármi értelme volna, ha Dánia egyedül ilyesmit, mert egészen egyszerűen nem volna hatása. Én egyébként is úgy érzem, hogy még nincsen szükség szankciókra.”

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Emmanuel Nahshon szerint „a dán miniszter téved, nem érti a helyzetet, de amint látogatást tesz majd Izraelben, szembesül a valósággal és megérti, hogy nem Izrael felelős a tárgyalások elakadásáért.”

Egészen más hangot ütött meg Manuel Valls, francia miniszterelnök. Valls csütörtökön egyértelműen úgy foglalt állást az antiszemitizmus ellen, hogy egyidejűleg Izrael mellett is kiállt. Valls Ros Hasana, a zsidó újév alkalmából ellátogatott a rue de la Victoire-on található nagy zsinagógába, és ott több ezer zsidó előtt a következőket mondta: „Aki Izrael létezésének jogát tagadja, az megteszi az első lépést az antiszemitizmus felé.” Nyugat-európai politikustól manapság ritka, hogy Izrael mellett foglal állást, és nem  annak politikai vagy katonai lépéseit bírálja.

Manuel Valls 2

Manuel Valls (Fotó: BBC)

„A francia és zsidó identitás egymástól elválaszthatatlanok” – folytatta Valls, aki szerint az antiszemitizmus elleni harc nemzetközi ügy és feladat.

Az SPCJ (a francia zsidók biztonsági szervezete) adatai szerint az elmúlt hónapokat az antiszemitizmus jelentős erősödése jellemezte. Az év első hét hónapjában 91 százalékkal több, szám szerint 527 antiszemita cselekményt dokumentált a francia szervezet. Tavaly ugyanebben az időszakban 276 hasonló incidens történt. A növekedés különösképpen jelentős volt az erőszakos cselekmények kategóriában, ahol is az év azonos időszakára vetítve 126 százalékos növekedést mutatott ki a SPCJ.

Joel Mergui, a CRIF (a francia zsidó közösségek szövetsége) elnökének kérdésére, miszerint a francia kormánynak nem kellene-e még határozottabban fellépnie az ilyen erőszakos cselekmények kapcsán, Valls megnyugtatóan felelt. Biztosította a zsidókat, hogy a kormány újratervezi, újragondolja az antiszemitizmus és idegengyűlölet ellenes nemzeti akciótervet.

„Igen, az antiszemitizmus és rasszizmus elleni küzdelem fontos nemzetközi feladat.” De „mindez nem lesz elegendő. Ha francia vagy, támogatnod kell ezt az ügyet, tenni érte, akár az utcára is ki kell menni, hogy megvédd!”

Valls egy héttel korábban a médiában több alkalommal aggodalmát fejezte ki, hogy a franciáknak nem ébredt fel a lelkiismerete Mohamed Merah egy toulouse-i zsidó iskolában elkövetett gyilkosságsorozata után.

„Épp ellenkezőleg, az elkövetkező napokban számos embert láthattunk az interneten, akik azonosulnak a gyilkossal. A gonosz csak növekszik és nem ébredt fel a lelkiismeretünk májusban sem, amikor a fiatal francia Mehdi Nemmouche Brüsszelben négy embert gyilkolt meg.”

A francia zsidók növekvő számban hagyják el hazájukat, Walls, akinek a felesége zsidó, ígéretet tett arra, hogy a kormány mindent elkövet azért, hogy a közösség biztonsága garantált legyen mindenütt és mindenkor.

A European Jewish Press hírei (itt és itt) nyomán Cseresznye Gábor. 

Címkék:Izrael, Manuel Valls, szankciók

[popup][/popup]