A bojkottálók bojkottja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Florida állam eladja Unilever befektetéseit, miután az óriáscég leányvállalata, a Ben & Jerry’s bojkottot hirdetett a Nyugati-part (Júdea és Szamária) területére.

Augusztus 2-án Florida csatolta az Unilever óriáscéget azon cégek listájához, amelyek Izrael ellenes bojkottot hirdettek meg. Florida állam törvényei szerint, amennyiben 90 napon belül nem hagynak föl a bojkottal, életbe lép a floridai befektetéseket tiltó rendelkezés. A végső határidő október 31.

„Közeledik a határidő, a Ben & Jerry’s nem jelentette be üzleti politikája megváltoztatását, így az állam nem vásárol Unilever részvényeket, és nem köt szerződét a multival” – ezt válaszolta a kormányzói hivatal email üzenetben az Algemeiner című zsidó lapnak. „DeSantis kormányzó nem tűri a zsidó állam és az izraeli nép ellen irányuló diszkriminációt.”

A Ben & Jerry’s fagylaltcég júliusban nyilvánította ki, hogy értékrendje „összeegyeztethetetlen” azzal, hogy termékeiket a „megszállt palesztin területeken” forgalmazzák. Izrael más területeire külön szerződést szándékoznak kötni.

A floridai állami tisztviselőkkel folytatott nyári tárgyalásain az Unilever világossá tette, hogy nem szándékozik kötelezni a Ben & Jerry’s-t üzletpolitikájának megváltoztatására.

Miután a Ben & Jerry’s továbbra is részt vállal a BDS mozgalomban, nagyon valószínű, hogy a büntető intézkedések életbe lépnek” – kommentálta az ügyet DeSantis hivatala augusztusban..

Közel 35 amerikai tagállamban van érvényben olyan törvény, amely szankcionálja az Izrael-ellenes bojkottot. ArizonaNew Jersey, és Texas már bejelentette, hogy előkészítik a tőkekivonást az Unileverből, a Ben & Jerry’s lépése nyomán.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Ben & Jerry’s, bojkott, Florida, Nyugato Part, Unilever

[popup][/popup]