Támogatja a körülmetéléshez való jogot a német törvényhozás

Írta: Szombat/Haaretz - Rovat: Politika

Bár jogi következménye nincs, a felháborodást talán csillapítja a német parlament határozata, mely a közelmúlt bírói döntésével szemben támogatja a fiúgyermekek körülmetéléséhez való jogot. Törvényt később alkotnak a kérdésről.

A német parlament nagy többsége támogatta a javaslatot, mely biztosítja a zsidó és muszlim szülők jogát fiúgyermekeik körülmetélésére. A szavazás célja az volt, hogy csitítsa a nemzetközi felháborodást, mely a közelmúltban Kölnben hozott bírói döntést kísérte: ez testi sértésnek minősített egy muzulmán orvos által egy kisfiún elvégzett körülmetélést.bundestag

Angela Merkel kancellár figyelmeztetett, hogy Németországot nevetségessé teheti a vallásoselőírások betiltása, ám a felmérések szerint a német társadalom nagy része ellenérzéseket táplál a körülmetéléssel kapcsolatban, és szívesen vennék, ha azt betiltanák.

Christine Lambrecht szociáldemokrata képviselőnő levelekre hivatkozott, melyek azt róják fel, hogy ha a zsidók és muszlimok lehetőséget kapnak a körülmetélésre, ez zöld utat ad egyes afrikai és közel-keleti közösségekben ismert, a női klitorisz kimetszését szolgáló gyakorlatra is. Lambrecht azonban elvetette az összehasonlítást: „a nők megcsonkításának semmi köze a fiúgyermekek körülmetéléséhez”.

A Balpárt (Linkspartei) azon az alapon ellenzi a csecsemők körülmetélését, hogy a gyermek nem tud tiltakozni ellene. Jens Petermann képviselő úgy fogalmazott: „A szülők döntése nem előzheti meg a gyermek saját beleegyezését.”

Egy felmérés szerint a németek 45 százaléka törvényen kívül helyezné a körülmetélést, 42 százaléka nem tiltaná, 13 százalékuk pedig nem nyilvánított véleményt. 55 százalékuk úgy vélekedett, hogy a jogi tiltás nem vezet külföldön ellenérzésekhez Németországgal szemben. A nem vallási célú körülmetélés igen ritka Németországban.

A parlamenti döntést a konzervatív kormánypárti koalíció, az ellenzéki szociáldemokraták és a zöldek közösen hozták tető alá. A Bundestag sürgeti a kormányt, hogy 2012 őszén terjesszen be törvényjavaslatot, mely figyelembe veszi a gyermekek egészséghez, sértetlenséghez való jogát, a vallásszabadságot, illetve a szülők nevelői jogait, és biztosítja a fiúgyermekek orvosilag szakszerű körülmetélésének lehetőségét.

[popup][/popup]