Van-e modern zsidó irodalom?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Van? Nincs, csak zsidó vallású/származású/identitású szerzők? Vannak bizonyos írók, akik a zsidó irodalomhoz tartoznak, más írók, költők, noha zsidó származásúak, nem feltétlenül sorolhatók ide? És ha van zsidó irodalom, miféle kritériumok alapján körvonalazhatjuk?

 

Mindezeket a kérdéseket igyekszik feltenni, körbejárni, és megválaszolni a Szántó T. Gábor író vezetésével, a Szombat folyóirat szervezésében zajló Van-e modern zsidó irodalom? szeminárium-sorozat, mely tavasszal kezdődött, és hallgatói szeptember elején kezdték meg második szemeszterüket.

Az első félév során művészet és vallás kialakulásának kérdései, és a zsidó irodalommal kapcsolatos elméleti források ismertetése szerepelt az órák programjában.

iroszeminarium_3.jpg

Lichtmann Tamás, Peremiczky Szilvia és Szántó T. Gábor

A második félévben műelemzésekkel folytatódik a sorozat. Időről-időre vendégelőadók fejtik ki véleményüket művekről és alkotókról, illetve a zsidó irodalom definiálhatóságáról, hogy minél több szempontból, többféle értelmezéssel közelíthessenek a hallgatók a kurzus témájához.

Szeptember 1-én Lichtmann Tamás germanista, a Debreceni Egyetem és a Zsidó Egyetem professzora, a német- és a magyar zsidó irodalom kutatója, valamint Peremiczky Szilvia, az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének oktatója, a Zsidó Múzeum igazgatója volt a szeminárium vendége. Lichtmann, aki többek között Pap Károlyról jelentetett meg monográfiát, a jiddis irodalomról, Füst Milán egy verséről és Elias Canetti egy prózai művéről beszélt, míg Peremiczky Szilvia rövid irodalomtörténeti bevezető után izraeli költők néhány versét elemezte.

A Bálint Házban zajló szemináriumsorozat következő óráira szeptember 15-én és 29-én kerül sor. 

iroszeminarium_1.jpg

(Fotók: Tóth Csilla)
[popup][/popup]