A Kreml főrabbija

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Így nevezik a háta mögött Berl Lazar rabbit, a Chabad Lubavics első számú moszkvai emberét, aki a maga részéről jobban örül az Oroszország főrabbija titulusnak. Ebből azonban rajta kívül van még egy, ha ugyan nem kettő. Ennek megfelelően csúcsszerv is van vagy három, de ezek közül kétségkívül a Berl Lazar-féle FEOR (Oroszországi Zsidó Szervezetek Szövetsége) a legbefolyásosabb.

 

 

berl lazar az ismeretlen katona sírjánál 2008.jpg 

Berl Lazar az Ismeretlen katona sírjánál 

Ezzel gyakorlatilag a FEOR jelenti a hivatalos zsidóságot Oroszországban, ahol az államhatalom elismerése még mindig kulcsfontosságú.
Lazar Berl Olaszországban született, ahol már szülei is küldetésben voltak. Ő nagyobbrészt Amerikában nevelkedett, majd 1989-ben, a Lubavicsi rebbe áldásával a demokratizálódó Oroszországba utazott, hogy az ottani, a hagyománytól teljesen elidegenedett és szervezetlen zsidósággal megismertesse a Tóra szellemét. Mindez a nagy „orosz alija” tetőpontjának éveiben történt, amikor nagyon sokan úgy látták, hogy az ország zsidó lakosságával csak addig kell számolni, amíg az utolsó leoltja a villanyt.

 

Az elmúlt húsz év azonban Oroszországban a Chabad Lubavics hatalmas sikertörténete lett. A Berl Lazar után egymás nyomában érkező, messiási hevülettel és amerikai szervezői tapasztalatokkal felvértezett fiatal (többnyire huszonéves) rabbik hatalmas lendülettel láttak hozzá a közösség szervezéséhez, nem kértek előre pénzt, paripát, fegyvert, hanem mindezt megteremtették menet közben. Nem haboztak közösséget építeni távoli vidékeken, a legmostohább szovjet körülmények között. Mire a többi zsidó vallási irányzat észbe kapott, már minden nagy és számtalan kisebb városban működött a Chabad zsinagógája, iskolája, szociális segélyszolgálata, stb. Ma Oroszország-szerte mintegy százötven chabad sliach tevékenykedik. A Haarec-nek nyilatkozva Berl rabbi százezrekről beszél, akinek országszerte élelmiszert, vallásos és spirituális támaszt vagy pénzsegélyt juttatnak. „Egyedül Moszkvában 130 ezer zsidóval van kapcsolatunk” –idézi őt a Haarec.

 

(Az oroszországi zsidóság létszámát – a nagy kivándorlási hullám után – 250 ezer és egymillió között taksálják – attól függően, hogy ki milyen politikai szándékkal lát neki a becslésnek. A zsidók úgy fele Moszkvában él.)
Oroszország (meg egy-két további szovjet tagköztársaság) egy szempontból egyedülálló: sehol máshol nem mondható el, hogy a zsidó közösség legbefolyásosabb embere az ultraortodox irányzat rabbija.
A szovjet időkből megmaradt, passzivitásra szoktatott, alig létező zsidó establishment nem volt versenyképes a Chabadokkal szemben. A Budapesten végzett Adolf Sajevics (1988-ig az egyetlen szovjet rabbi Munkács és Habarovszk között, aki ráadásul hivatalból tagja volt a „Szovjet Anticionista Bizottságnak”) nem bírta a Chabad tempóját, noha 89 után maga is nagyobb sebességre kapcsolt.

*

 

berl lazar putinnal targyal.jpg 

Van befolyása. Berl Lazar Putyinnal tárgyal

Ha ismerni akarsz egy országot, nézd meg a zsidóit –tartja a mondás. Oroszhonban sincs ez másképp: itt a zsidó élet meghatározó vonása a politikai hatalom és az oligarchák túlsúlyos jelenléte. Az 1989 utáni zavaros privatizációkon meggazdagodott, ma már dollármilliárdos új arisztokrácia számos tagja zsidó, akik közül többen komoly összegekkel támogatják a közösséget. Mivel a középosztály gyenge és kialakulatlan, nem az övék, hanem az oligarcháké a döntő szerep. 

Figyelem: már az oligarchák második nemzedékével van dolgunk. Az első nemzedék – Berezovszkij, Abramovics, Guszinszkij – még a jelcini időkben gazdagodott meg, s ők az (amerikai mintára létrehozott) Orosz Zsidó Kongresszus (REK), egy alapvetően szekuláris organizáció pártolói voltak. (A szervezet élén Vlagyimir Guszinszkij állt.) Komoly érdekeltségeik voltak a jelcini időkben még jóval szabadabban működő médiában is. A jelcini anarchikus viszonyok után azonban a putyini rendcsinálás következett, s az első nemzedék, ha nem hódolt be, menekülni kényszerült. Aki maradt és szembeszállt Putyinnal, mint Mihail Hodorkovszkij, az hamar megtanulta, hogy Oroszországban a pénz nem véd meg a politikai hatalommal szemben. Az ellenzéki médiába komolyan invesztáló ifjú oligarcha adócsalás vádjával börtönbe került, médiabirodalmát felszámolták, illetve Putyinhoz hű mágnásoknak játszották át.

Guszinszkij is távozni kényszerült az országból, miután Putyin ellenében lépett föl. Hatósági zaklatások érték, mire Guszinszkij antiszemitizmussal vádolta a kormányt, és a zsidókat nyilvánosan felszólította, hogy álljanak mellé. Az ügy mindenkinek kínos volt, és Putyinnak rendkívül jól jött a hozzá lojális FEOR, a lojális mágnásokkal együtt. Szükségük volt egymásra: Putyin az antiszemitizmus vádját moshatta le magáról, a FEOR vezetői pedig igencsak megerősödtek politikailag. Baráti gesztusokat tettek egymásnak. 

Az első nemzedék kimúltával lehanyatló REK helyett a FEOR csillaga ívelt fel, és ma már komoly konkurens nélkül áll az orosz zsidóság élén. A hatalomváltás szimbolikus aktusa volt, hogy a FEOR – 87 közösség képviselőinek jelenlétében tartott – konferencián Adolf Sajevicset elmozdították „főrabbi” posztjáról és Berl Lazart nevezték ki helyette. (Sajevics nem ismeri el a FEOR intézményi elsőségét és továbbra is főrabbinak tekinti magát.) 

 

Berl_Lazar_and_Putin_in_2005.jpg 

A Kreml gyakori vendége. Putyin fogadja Berl Lazart

 

Az 1997-ben alapított FEOR első támogatója a főként gyémántüzletben utazó Lev Leviev, orosz-izraeli mágnás volt, aki a Lubavicsi rebbe követőjének vallja magát. (Leviev volt néhány évig az „Izrael leggazdagabb embere” cím birtokosa, míg át nem tette székhelyét a kedvezőbb adóklímával rendelkező Londonba.) Hírek szerint ma is ő állja a FEOR 35 millió dolláros (!) évi büdzséjének egyharmadát. A nagy támogatók között van Borisz Abramovics és Avram Szlucker is. A szervezet most 70 millió dolláros beruházással hatalmas közösségi komplexumot épít, amely iskolákat, uszodát, sportközpontot, valamint a zsidóság történetének múzeumát fogadja majd be. A 10 millió dollár értékű telket Moszkva városa adományozta.
A befolyása csúcsán lévő Lazar rabbi nemrég tartotta egyik fia bár micvóját. Az irodájához vezető utca megtelt Rolls Royce-okkal – írja a Haarec – melyek a testőrök gyűrűjében érkező oligarchákat hozták. 

A hatalom és befolyás ugyanakkor konfliktusokat is gerjeszt. Lazar rabbi dühös vádakkal is kénytelen szembenézni. Putyini stílusban szabadult meg Pinchas Goldschmidt moszkvai rabbitól, akinek egy izraeli látogatás után nem hosszabbították meg a vízumát, így nem térhetett vissza Moszkvába – ismerteti a vádat Haarec. Rosztov városában egy – Lazarral nem szimpatizáló – helyi jesiva 13 diákját egy razzia során őrizetbe vette a rendőrség, Sabbat napját az őrszobán töltötték, majd rabbijukkal együtt kitoloncolták őket az országból.
Lazar rabbi méltatlannak tartja, hogy e vádakra részletekbe menően válaszoljon. – Megkezdődött a vadászati szezon ellenem – kommentálja a vádakat a Haarec tudósítójának. 

A hagyományosan antiszemita hírben álló Oroszország – melynek zsidó közösségei 1989 előtt soha nem élveztek jogegyenlőséget – e téren igen érzékeny és sebezhető a világ előtt. Lazar rabbi számos nyilatkozatában méltatta az antiszemitizmus csökkenését a putyini Oroszországban. Ezt sokan a hatalomnak tett gesztusként értékelték, főként 2004-ben tett nyilatkozatát, mely szerint „Oroszország az egyik legbiztonságosabb hely Európában a zsidók számára”. Miután 2005 januárjában huligánok egy moszkvai aluljáróban megtámadtak egy Chabad rabbit, Berl Lazar ismét aggodalmának adott hangot.
Vlagyimir Putyinnal ápolt jó viszonyát elősegítette lobbytevékenysége is, melynek során amerikai szenátorok körében Oroszországnak igyekezett a legnagyobb kedvezmény elvét kiharcolni. 

A Kremllel való jó viszonya bel- és külföldi zsidó szervezetek bírálatát, valamint bel- és külföldi üzletemberek érdeklődését váltotta ki. Utóbbiak őt tekintették közvetítőnek a hatalom felé – amit mind ő, mind a hatalom tagad. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a bőven áramló pénzek nagyvonalú szociális programok finanszírozását teszik lehetővé. Jelenleg országszerte ötezer gyerek jár Chabad óvodába és kilencezer Chabad iskolába. A FEOR több tucat zsinagógát restauráltatott, tizenkilenc közösségi házat építtetett, és a legutóbbi Pészach alkalmával 150 ezer (!) embert látott vendégül. (http://www.wwrn.org)
A putyini „kevesebb szabadság, nagyobb biztonság” elv túlsúlyra jutott az oroszországi zsidóságon belül is. Letéteményes, Lazar Berl rabbi, a hatalom bizalmasa, az establishment befolyásos tagja, a roppant kényes orosz-zsidó viszony aktív alakítója. Személye zsidó körökben immár megkerülhetetlen.
 

[popup][/popup]