Kulturális séta Liszt Ferenc nyomában

Írta: A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Unique Budapest szervezésében - Rovat: Kultúra-Művészetek

A 2011-es Liszt év kapcsán bemutatjuk kiemelkedő zeneszerzőnk budapesti kötődését, és bejárjuk azokat a helyszíneket ahol Liszt Ferenc megfordult, lakott, koncertezett.  

 

2011. április 30. szombat, 14:00 órától

lisztséta_illusztracio.jpgA város számos Liszt emlékhelye közül – a teljesség igénye nélkül – bejárjuk a Ferenciek templomát, ahol a jobboldali padsor első padján apró tábla jelzi, hogy “napi imájában itt emelte lelkét a Mindenhatóhoz Liszt Ferenc”.

A Váci utcai, Molnár utcai, Nádor utcai és Vörösmarty téri Liszt emlékhelyek után utunk az Andrássy út felé kanyarodik, ahol az Operaházat tekintjük meg barangolásunk a régi Zeneakadémiánál ér véget.

A sétánk során sok történet hangzik el, amelyekből az is kiderül, hogy Liszt sok korabeli zsidó származású művészt, közéleti személyiséget ismert és tartott fenn velük baráti kapcsolatot! Példaként említhetjük a híres hegedűművészt, Joachim Józsefet és Wohl nővéreket, akiknek a szalonjában  többször is megfordult a mester.

A túra során rengeteg információt, érdekes történetet, anekdotát mesélünk el a mesterről és a kor Budapestjéről. Megismerhetjük a gazdag életű muzsikust, az önérzetes művészt, akinek egyéniségén és művein keresztül nemcsak a korabeli zenei élet, de a 19. századi magyar és európai kultúra és társadalom megannyi más területe is elénk tárul.

A séta időtartam tervezettem 2-2.5 óra, a maximum létszám 30 fő, ezért kérjük, hogy regisztráljanak a [email protected] e-mail címen.
Részvételi díj, Mazsike tagoknak: 2000 forint, az összeg egy ajándékkönyvet is magába foglal.

Találkozzunk április 30-án, szombaton, 14:00 órakor
a Ferenciek terén a Belvárosi Ferences templom előtt.


Sétánkat a Unique Budapest támogatásával valósítjuk meg, az emléktúra teljes ára 8000 forint.

www.mazsike.hu, www.uniquebudapest.com

[popup][/popup]