Zelenszkij és Bennett megvitatták az orosz külügyminiszter “botrányos kijelentéseit”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán közölte, hogy ,,eredményes tárgyalásokat” folytatott Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel telefonbeszélgetésük során, és megvitatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ,,botrányos” kijelentéseit, aki szerint Adolf Hitler náci vezetőben is volt zsidó vér.

Zelenszkij és Bennett

„Eredményes tárgyalásokat folytattunk Naftali Bennett miniszterelnökkel. Gratulálok neki és Izrael népének a Függetlenség Napon!”- írta Zelenszkij Twitteren, hozzátéve, hogy tájékoztatta Benettet az Oroszország elleni harcról és „a Mariupolban kialakult kritikus helyzetről” – írja az ujkelet.live.

Később az ukrán néphez intézett éjszakai beszédében Zelenszkij elmondta, hogy a két vezető megvitatta Lavrov „botrányos és teljesen elfogadhatatlan megjegyzéseit” is a Reuters szerint.

Bennett irodája még nem adott ki közleményt a telefonbeszélgetésről.

Moszkva kedden azzal vádolta Zelenszkijt, hogy „származása mögé bújik”, miközben neonácikkal és „népe hóhérainak szellemi és vérörököseivel” paktál le.

Oroszország továbbá kijelentette, hogy Jáir Lapid külügyminiszter „történelemmel szembemenő kijelentéseket” tett, amelyek „nagyrészt megmagyarázzák, hogy a jelenlegi izraeli kormány miért támogatja a kijevi neonáci rezsimet”.

Ezt megelőzően a Zona Bianca olasz hírtelevíziónak adott interjújában Szergej Lavrovot vasárnap arról kérdezték, hogyan állíthatja Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy megpróbálja „nácítlanítani” Ukrajnát, amikor Volodimir Zelenszkij, az ország demokratikusan megválasztott elnöke zsidó.

,,És mi van, ha Zelenszkij zsidó. A tény nem cáfolja a náci elemeket Ukrajnában. Úgy gondolom, hogy Hitlerben is volt zsidó vér” – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy „a legrosszabb antiszemiták közül néhány zsidó”.

Lapid kedd reggel azt nyilatkozta, hogy az orosz kormánynak bocsánatot kell kérnie a zsidóktól és a holokauszt áldozataitól Lavrov megjegyzései miatt.

Lapid a Kan közrádiónak adott kedd reggeli interjújában azt mondta, hogy Oroszország izraeli nagykövetét „kemény beszélgetésnek” vetették alá, miután hétfőn beidézték a külügyminisztériumba, „mivel megbocsáthatatlan a zsidókat hibáztatni saját holokausztjuk miatt.”

„Hitler nem volt zsidó, és nem zsidók gyilkolták meg a nagyapámat Mauthausenben” – mondta. „A nácik tették, és a nácikkal való összehasonlítás megbocsáthatatlan és dühítő.”

Lapid hozzátette, hogy Oroszországnak „bocsánatot kell kérnie a zsidóktól, a meggyilkoltak emlékéért”. Azt javasolta továbbá, hogy Lavrov „olvasson el egy történelemkönyvet”, ahelyett, hogy hamis „antiszemita pletykákat” terjeszt.

A külügyminiszter azt is elmondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Lavrov megjegyzései Lapid saját kijelentéseire reagáltak, amelyekben háborús bűnökkel vádolta Oroszországot az Ukrajna ellen indított inváziója közepette.

Lapid ugyanakkor megjegyezte, Izrael egyensúlyban tartja nemzetbiztonsági érdekeit és értékeit, amikor felszólal Oroszország lépései ellen.

„Mint minden demokrácia, mi is úgy gondoljuk, hogy az orosz invázió Ukrajnában indokolatlan, és véget kell vetni neki, és ezt ki is mondjuk, és szükség esetén [ennek megfelelően] szavazunk a nemzetközi testületekben.”

Bennett miniszterelnök hétfőn elítélte Lavrov szavait.

,,A lehető legnagyobb súlyossággal tekintek az orosz külügyminiszter kijelentésére. Az ilyen típusú hazugságok célja, hogy magukat a zsidókat hibáztassák a történelem legszörnyűbb bűneiért, amelyeket ellenük követtek el, és ezzel mentesítsék Izrael ellenségeit a felelősség alól” – mondta Bennett a hivatala közleményében.

„Ahogy már mondtam, egyetlen jelenlegi háború sem hasonlít vagy hasonlítható a holokauszthoz” – tette hozzá a korábbi kritikák visszhangjaként, amelyek Zelenszkij holokauszt-összehasonlításaira irányultak, és általánossá váltak Oroszország ukrajnai inváziója alatt.

,,Azonnal le kell állni a zsidó nép holokausztjának politikai eszközként való felhasználásával.”

Katonai segély Ukrajnának

Amerikai és izraeli tisztviselők Barak Ravidnak, a Walla hírportál riporterének azt nyilatkozták, hogy a Biden-kormány a múlt héten arra kérte az izraeli kormányt, hogy fontolja meg az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelését.

Izrael mindeddig visszautasította Ukrajna fejlett fegyverekre vonatkozó kérését, és csak a múlt hónapban egyezett bele, hogy több ezer sisakot és golyóálló mellényt küldjön az orvosi csapatoknak és az elsősegélynyújtóknak.

Izrael a közelmúltban kritikusabb nyilvános álláspontot képvisel Oroszországgal szemben, ami nagyobb nyitottságot jelez Ukrajna bizonyos nem halálos katonai felszerelésekkel való ellátására.

Teljes cikk

[popup][/popup]