Zelenszkij a Kneszet előtt akart beszélni, de udvariasan elhárították

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kneszet plénuma előtti virtuális felszólalásra kért lehetőséget Ukrajna helyzetének bemutatására, s hogy országa háborús erőfeszítéseihez Izrael támogatását kérje, de udvarias kitérő választ kapott.

Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete Miki Lévihez, a Kneszet elnökéhez fordult a kéréssel, aki adminisztrációs nehézségekre hivatkozva, áthidaló megoldást javasolt – tudósít az ujkelet.live a Walla és a Ynet hírportál nyomán.

Lévi azzal indokolta az elutasítást, hogy az izraeli parlament működése a tavaszi ünnepekre való tekintettel csütörtöktől szünetel, és az épület is felújítás alatt fog állni, ezért rendkívüli plenáris ülést kellene összehívni, annak érdekében, hogy az ukrán elnök a teljes képviselő testülethez intézhesse beszédét. Az elnök szerint a Kneszet összehívása ily módon nem lehetséges, de azt javasolta, hogy Zelenszkij tartson Zoom-megbeszélést kevesebb számú képviselővel, állítja a Walla, egy magas rangú tisztviselőre hivatkozva.

A telefonhívással kapcsolatos esetleges diplomáciai nehézségek tisztázása végett, Lévi irodája felvette a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, és zöld utat kapott a Zoom konferencia lebonyolítására, de az ukrán fél csalódásának adott hangot és elutasította az ajánlatot.

Zelenszkij hasonló beszédet mondott korábban az Egyesült Királyság, az Európai Unió és Kanada plénuma előtt, de a Kneszet elnöke által felajánlott Zoom-megbeszélést tiszteletlennek minősítve elutasította az ukrán fél. Kijevi diplomáciai vezetők azt remélték, hogy elnökük a teljes képviselői testület előtt számolhat be a két hete kezdődött orosz invázió miatt kialakult súlyos helyzetről, különös tekintettel a szülészeti és gyermekkórház elleni szerdai mariopoli bombázásra.

Zelenszkij a nemzetközi médiában fordulópontnak nevezte a kórházat célzó légicsapást, amelynek következtében gyerekek rekedtek a roncsok alatt. A helyszíni tudósítások képein a szörnyű pusztítás áldozatai – véres, vajúdó nők, akiket rögtönzött hordágyakon próbálnak kimenekíteni a romokon -, tanúskodnak a légicsapás következményeiről. Mariopol polgármesterének elmondása szerint a város elmúlt kilenc napos támadása alatt 1207-en vesztették életüket, miközben a lakosság áram, víz és élelem nélkül reménytelen helyzetbe került.

Bombát dobni egy szülészetre a végső bizonyíték arra, hogy ukrán népirtás történik” – hívta fel a nyugati országok figyelmét Zelenszkij és „háborús bűnnek” nevezte a kórház elleni támadást, amely „tükrözi mindazt a rosszat, amit a betolakodók hoztak földünkre.”

Az orosz külügyminisztérium elismerte a kórház elleni támadást és hárítva a felelősséget, azzal vádolta az ukrán „nacionalista zászlóaljakat,” hogy a kórházat lőállások fedezékére használták, miután a személyzetet és a betegeket korábban kimenekítették. A helyszín tudósítások alapján nincs alapja az oroszok állításainak, ugyanis a bombázás idején a személyzet és a betegek illetve a gyerekek láthatóan a létesítményben tartózkodtak.

Teljes cikk

Címkék:Kneszet, Volodimir Zelenszkij

[popup][/popup]