XVII. Izraeli Filmhét 2013. november 21. és 27. között

Írta: MTI / SZOMBAT - Rovat: Hírek - lapszemle

Nemrégiben bemutatott ismert izraeli filmek kerülnek vetítésre a XVII. Izraeli Filmhéten november 21-27 között. A rendezvénynek három art mozi (Puskin, Művész, Toldi) és a Corvin Filmpalota ad otthont Budapesten.

A program díjnyertes és Oscar díjra jelölt filmeket, valamint klasszikus nagyjátékfilmeket tartalmaz. Kilenc film kerül bemutatásra, és nyolc premier lesz Magyarországon.

izraeli filmhet banner500x500

Az egyik bemutatott film, a Playoff, Max Stoller történetét meséli el. A legendás izraeli kosárlabda edző a hetvenes évek végén vált nemzeti hőssé, amikor a Maccabi Tel Aviv-ot bejuttatta a Kosárlabda Euroliga döntőjébe. Ez volt Izrael egyik első nagy, nemzetközi sportsikere. Másfelől árulónak kiáltották ki, mert német zsidóként a gyenge nyugatnémet kosárlabda csapatot megpróbálta európai győzelemhez juttatni. Eran Riklis izraeli rendezőnek korábban A szíriai menyasszony című, 2004-ben készült vígjátékát ismerhette meg a magyar közönség.

A XVII. Izraeli Filmhét izgalmas kulturális rendezvény. A nézők a filmeken keresztül új és érdekes perspektívát  kaphatnak az izraeli társadalomról, teljesítményekről, belső vitákról és kihívásokról, melyek Izraelt és a társadalmát olyan különlegessé teszik. Szeretnénk mindenkit meghívni a rendezvénysorozatra, hogy fedezze fel a változatos kortárs izraeli filmművészetet.” – mondta Ilan Mor izraeli nagykövet.

Joseph Cedar filmdrámája, a Lábjegyzet két tudós, apa és fia versengéséről szól. A mozit 2012-ben Oscar-díjra jelölték, és a tavalyi izraeli filmhéten már vetítették Budapesten. A filmkínálat változatosságát mutatja Rama Burshtein alkotása, a Töltsd be az űrt, amely egy Tel-Aviv-i ortodox hászid család drámáját, születést, halált, szerelmet beszéli el.

Joseph Madmony filmje, a Restaurálás azt példázza, hogy meg kell tanulnia az embernek bizonyos dolgokat elengedni, és elfogadni saját gyengeségeit. A mű 2011-ben fődíjat, a Kristály Glóbuszt kapta meg a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Ami Drozd munkája, Az én Ausztráliám 2011-ben a Jeruzsálemi Filmfesztivál közönségdíját kapta meg. A film története a bevándorlók önazonosságáért vívott harcát járja körül.

Fagyos napok című, 2006-ban bemutatott alkotás, Danny Lerner rendezése a Haifai Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb film díját nyerte el. A lány és barátja a netes ismerkedés után személyes randevúra készül, de közben öngyilkos merénylet zavarja meg találkozójukat. A lány túléli a támadást, a fiút kómás állapotban kórházban találja meg.

A filmek teljes listája és részletes információ a filmekről az alábbi oldalon található: www.facebook.com/Israelinhungary.

A filmek eredeti héber nyelven, magyar felirattal kerülnek vetítésre.

Jegyek a XVII. Izraeli Filmhétre kaphatóak a Puskin, Művész és Toldi mozikban valamint a Corvin Film Palotában.

 

 

[popup][/popup]