Wall Street Journal: A Hamász alagúthálózatának mintegy 80%-a sértetlen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Wall Street Journal vasárnap arról számolt be, hogy amerikai és izraeli tisztviselők becslése szerint a Gázai övezetben található Hamász alagúthálózat körülbelül 80%-a érintetlen lehet, miközben az alagutakban folyó tevékenység meghiúsítása meghatározó része az izraeli erőfeszítéseknek, hogy hazahozzák a túszokat és eljussanak a Hamász vezetőihez.

Alagút a Shifa kórház alatt (Forrás: IDF)

A források szerint nehéz felmérni az alagutak megsemmisülésének mértékét, mivel nincs pontos adat az övezetben lévő eredeti alagútrendszer hosszával kapcsolatban. Becsléseik szerint az alagutak mindössze 20-40%-a rongálódott meg vagy vált teljesen használhatatlanná, ezek többsége a Gázai övezet északi részén találhatóak. Izrael „alaposan és fokozatosan felszámolja az alagúthálózatot” – áll az Izraeli Védelmi Erők közleményében.

Korábban és most is források azt állították, hogy az alagutak kezelése nagyon körültekintően történik, és az izraeli hadsereg megközelítése az volt, hogy elérje az alagutak belsejében található csomópontokat, hogy megtisztítsa azokat és megtalálja a Hamász tagjait, és nem pedig az egész rendszer megsemmisítésével kezdve.

Izrael különféle módszereket keresett az alagutak megtisztítására, többek között szivattyúkat telepített, hogy a Földközi-tengerből származó vízzel elárassza őket, légicsapásokkal és folyékony robbanóanyagokkal megsemmisítse őket, kutyákkal és robotokkal átvizsgálja őket, megsemmisítse bejárataikat és magasan képzett katonákkal rajtaütéseket hajtva végre bennük.

Teljes cikk

[popup][/popup]