Vasárnap indul a szarvasi regisztráció: ezek a legfontosabb tudnivalók

Írta: Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor szervezői - Rovat: Hírek - lapszemle

A tábor szervezői szeretnének nagyobb betekintést nyerni a tábor által kiszolgált családok és a zsidó közösség kapcsolatrendszerébe.

 

Nagyban folyik a felkészülés a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor harmincadik nyarára. A szervezők visszatekintettek az elmúlt harminc év sikereire és a regisztrációs folyamat újragondolásával kívánják biztosítani, hogy társadalmi befektetésük továbbra is a lehető legnagyobb hatással legyen a zsidó közösségre.

A Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor szervezői a közösségi médiában közölték korábban, hogy a 2019-es nyári turnusokra április 28-án, reggel kilenckor indul a regisztráció.

“Az elmúlt néhány évben kora tavasszal kezdődött a regisztráció, most viszont április végén fog indulni. Idén biztosítanunk kellett, hogy maradéktalanul megfeleljünk az elmúlt években megújult adatvédelmi környezetnek, ezen felül pedig szerettünk volna egy olyan folyamatot kialakítani, melynek segítségével több információt kapunk egyik oldalról a táborozó gyerekek és családjaik, másik oldalról pedig a zsidó közösség kapcsolatáról” – közölte Friedman Sasha táborigazgató, a JDC Magyarország – a tábor szervezője – által kiadott közleményben csütörtökön.

“30 éve a tábor alapítói óriási kihívásokkal néztek szembe, mikor bekapcsolódtak a régiós zsidó közösségek újjászervezési folyamatába. Közép-Kelet-Európa zsidó közösségei előbb a holokausztot voltak kénytelenek átvészelni, azt követően pedig értékeik, kultúrájuk és identitásuk került a kommunista rezsimek kereszttüzébe” – tette hozzá.

“A kihívások ellenére a szarvasi projekt egy különösen sikeres kezdeményezésévé vált a JDC-nek. Nemcsak a táborozóknak és családjaiknak segített felfedezni és elmélyíteni zsidó identitásukat, hanem a vezetőképzésre helyezett fokozott hangsúlynak köszönhetően, ma Közép-Kelet-Európa-szerte számtalan zsidó közösségben találunk meg olyan, kulcspozícióban lévő vezetőket, akik gyerekként maguk is Szarvason táboroztak” – mondta el Friedman Sasha.

A közlemény szerint a JDC továbbra is elkötelezett abban, hogy segítségével a régió zsidó közösségei még sokszínűbbé, nyitottabbá és aktívabbá váljanak, valamint, hogy a szervezet társadalmi befektetése a lehető legnagyobb értéket teremtsen a közösségek számára.

Ahhoz, hogy maximalizálni tudják a közösség számára elért hatást, a tábor szervezői lényeges változásokat jelentettek be a tábor jelentkezési folyamatával kapcsolatban.

“Az erőforrásainkat a leghatékonyabban kell felhasználnunk, ha továbbra is olyan intenzív hatást szeretnénk gyakorolni a régió zsidó közösségeire, mint az elmúlt 30 évben” – közölte Mircea Cernov, a JDC Magyarország Alapítvány megbízott igazgatója.

A szarvasi táboron túl, a JDC működteti még Magyarországon a Mozaik Zsidó Közösségi Hubot, mely helyi zsidó civil szervezetek fejlesztését, megerősítését tűzte ki célul, valamint olyan közösségi szervezeteket is támogat, mint például a Bálint Ház, a Tarbut Fellowship, a JDC Junction vagy a MAZS Alapítvány, amely szociális támogatást biztosít holokauszt-túlélők számára, valamint nélkülöző zsidó családokon segít.

“Egészen eddig kizárólag érkezési sorrendben szolgáltuk ki a szarvasi táborba jelentkezőket, és fontos megjegyezni, hogy továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy aki hamarabb jelentkezik a táborba, annak nagyobb esélye van, hogy bekerüljön a kívánt turnusba” – mondta el Mircea Cernov.

“Mostantól viszont arra kérjük meg a családokat, hogy önkéntes jelleggel válaszoljanak négy kérdésre, mely betekintést enged számunkra a család és a zsidó közösség kapcsolatába” – tette hozzá.

A válaszok értékelésére a tábor szervezőinek 10 nap fog rendelkezésre állni, ez elegendő lesz arra, hogy megértsék, miért kívánja egy család egy olyan nyári táborba küldeni a gyermekét, amely olyan intenzíven foglalkozik a zsidó identitás különböző kérdéseivel, a zsidó történelemmel és zsidó közösségi vezetőképzéssel, mint a szarvasi tábor.

Ennek megfelelően, a táborozó jelentkezése csupán azt követően válik véglegessé, hogy arról a regisztrációs folyamatot végző szülő emailben megerősítést kapott a tábor szervezőitől.

A közlemény szerint a szülők négy kérdésre válaszolhatnak majd a jelentkezési folyamat részeként:

  1. Mi a két fő oka annak, hogy úgy döntött, gyermekét egy zsidó közösségi oktatással és zsidó közösségi identitással foglalkozó nyári táborba szeretné küldeni?
  2. Részt vett-e gyermeke valaha zsidó közösségi táborban?
  3. Kapcsolódik-e családja vagy gyermeke bármilyen módon zsidó közösségi intézményekhez vagy szervezetekhez?
  4. Mi gyermeke vagy családja kedvenc zsidó közösségi ünnepe?

“A regisztrációs folyamat változása nemcsak nekünk nyújt bepillantást abba, hogy mi motiválja a családokat arra vonatkozóan, hogy Szarvasra küldjék táborozni gyermekeiket, hanem lehetőségét is teremt a családoknak, hogy generációkon átívelően beszélgessenek olyan kérdésekről, melyekkel a táborozók a szarvasi 12 nap folyamán gyakran fognak majd találkozni” – értékelte a regisztrációs folyamat változásait Friedman Sasha.

Abban nincs semmilyen változás, hogy a táborra kizárólag az interneten keresztül, a tábor regisztrációs felületén lehet jelentkezni.

A regisztrációs rendszer április 28-i megnyitása után elérhető lesz a rendszeren belül egy aloldal, amely kifejezetten az idei tábor regisztrációs folyamatával kapcsolatos, esetlegesen felmerülő kérdéseket fogja megválaszolni. Ezen túl, egy dedikált email cím is elérhetővé fog válni, ahol további kérdéseket lehet majd feltenni.

“Mindent el fogunk követni a regisztrációs folyamat zavartalansága érdekében” – mondta el a táborigazgató, aki azt is hozzá tette, hogy májusban két szülői fórumot is tartanak, ahol a szülőknek lehetőségük lesz találkozni a tábor vezetőivel, hogy bármilyen felmerülő kérdést személyesen beszélhessenek meg.

A szülői fórumokat május 15-én (szerdán) és május 20-án (hétfőn) tartják meg, a 15-i eseményre ezen a linken (https://forms.gle/62kmq2A5pRQ4f3LX9), a 20-i fórumra pedig ezen a linken (https://forms.gle/eD5KW2RC7VuHCcuL7) lehet regisztrálni.

 

[popup][/popup]