Ungváry Krisztián: Bayer Zsolt nyilas nagyapja tanította be a hüvelyi motozást a kiskőrösi gettóban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Ez a történet Bayer Zsoltról szól, Bayer Zsolt élethazugságairól, de hogy konstruktív legyek, inkább arról, hogy megértsük Bayer Zsoltot” – mondja Ungváry Krisztián történész vasárnap reggel megjelent videójában, ami Bayer Zsolt fideszes publicista anyai nagyapjáról, Gyimes Károlyról szól.

Bayer Zsolt élethazugságai

Nyilas testüregi motozó ávéhás besúgó nagyapa és publicista unokájának élethazugságairól, valamint a javasolt terápiáról szól ez a podcastom.

A videót a Telex ismerteti.

Ungváry levéltári dokumentumokkal alátámasztva vezeti le, hogy Bayer nagyapja már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, a háború után pedig önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

Ehhez képest Bayer Zsolt különböző írásaiban inkább idillikus képet fest a nagyapjáról. Elismeri ugyan, hogy gettóorvos volt, de Bayer szerint ebben a minőségében embereket mentett, mégis meghurcolta az ÁVH, végül négy hálás zsidó mentette meg az Andrássy út 60.-ból. Ez a kép azonban nem fedi a valóságot.

Ungváry szerint Bayer családi múltjának feltárására azért van szükség, mert sokat megérthetünk ezzel abból, miért viselkedik ma Bayer Zsolt úgy, ahogy. „Magam is

Ungváry Krisztián (Fotó: Czirják Pál)

azt gondolom, hogy az embert mégiscsak determinálja a történelmi környezete” – jelenti ki a történész.

„Miért is van, az, amit olyan sokszor látunk nála és eszmetársainál, hogy most mi jövünk, és nekünk dolgok járnak, budai ingatlan, ez az, amaz (…). Ez az elementáris belső sértettség magyarázható ezekkel a társadalmi traumákkal, amelyeken ezek a családok tettesként korábban keresztülmentek, és a lelkiismeretük valahogy nem adott nekik soha feloldozást.”

Teljes cikk

[popup][/popup]