Ukrajna új miniszterelnöke zsidó

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Volodimir Grojszman (más írásmód szerint Hrojszman) személyében először választottak Ukrajnában zsidó származású miniszterelnököt. 

Volodimir Grojszman Fotó: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök lemondását, és Volodimir Grojszman eddigi házelnököt választotta meg kormányfőnek.

A Petro Porosenko elnök mögötti tömörüléshez tartozó Volodimir Grojszman kinevezését 257 képviselő támogatta, 50 pedig ellene szavazott a 450 tagú törvényhozásban. A szavazáskor 390 képviselő volt jelen az ülésteremben. A törvényhozás egy szavazással döntött Arszenyij Jacenyuk lemondásának elfogadásáról és utódja megválasztásáról.

A mindössze 38 éves Grojszman 2014. november 27-től töltötte be a házelnöki tisztet, azt megelőzően 2014. február 27-től december 2-ig miniszterelnök-helyettes volt Jacenyuk kormányában. 2006 márciusától miniszterelnök-helyettesi kinevezéséig a nyugat-ukrajnai Vinnicja város polgármestere volt, ahol aktív szerepet vállalt a helyi zsidó közösség életében.

Az új miniszterelnökről szóló határozati javaslatot az alkotmánynak megfelelően Porosenko terjesztette a parlament elé. A szavazás előtt mondott beszédében az államfő kiemelte, hogy Hrojszman a politikusok új generációját képviseli. “Az Önök döntésétől függően ő lesz Ukrajna eddigi legfiatalabb miniszterelnöke, aki viszont kora ellenére hatalmas vezetői gyakorlattal rendelkezik” – mutatta be új pártfogoltját Petro Porosenko államfő.

Grojszman a szavazás előtti beszédében az Ukrajnát fenyegető három fő veszélyként a korrupciót, a nem hatékony államirányítást és a populizmust nevezte meg. 

A háromgyerekes Grojszman életrajza kapcsán a híradások kiemelik: zsidó származású, de zsidósága természetes neki, ami nem teljesen általános az antiszemitizmustól meg nem kímélt Ukrajnában.

A Haarec arról számolt be, hogy Grojszman meglehetősen szoros kapcsolatot ápol az izraeli politikai elittel, kiváltképp Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszterrel. Grojszman édesapja, Borisz gyakran tesz látogatást Izraelbe, Ashdodban élnek rokonaik.

Zsidóságával senki nem támadta az új miniszterelnököt. Egy olyan ember esetében, mint Grojszman, aki nyíltan zsidó, ez a tényező rögtön érdektelenné válik – mondta Mihail Krutikov, a Michigani Egyetem zsidó tanulmányok professzora a Forward című New York-i lapnak. Az ukrajnai politikai antiszemitizmust ugyanis e felfogás szerint olyan híresztelések táplálják, miszerint az ország egy megfoghatatlan zsidó összeesküvés áldozata, s Porosenkót, Jacenyukot, valamint Julija Timosenkót is hírbe hozták e vonatkozásban – minden bizonnyal alaptalanul. Grojszmant ellenben inkább azzal támadhatják, hogy Porosenko kegyeltje.

Címkék:Petro Porosenko, Ukrajna, Volodimir Hrojszman

[popup][/popup]