Ukrajna ismét figyelmeztette a haszidokat az umáni zarándoklat veszélyeire

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ukrajna kedden arra sürgette a háború sújtotta országba tartó haszid zsidókat, hogy az orosz invázió miatt idén hagyják ki umáni zarándoklatukat.

Zarándokok Nachman rabbi sírjánál (Fotó: Wikipedia)

A fejleményekről az ujkelet.live tudósít. Minden Ros Hásánákor izraeliek ezrei vesznek részt az éves zarándoklaton Umánban, ahol a breszlávi Náchmán rabbi (1772-1810), a haszidizmus alapítójának sírja található.

A háború és a COVID kitörése előtt évente mintegy 30 000-40 000 zsidó zarándok kereste fel az umani sírhelyet.

„Amikor az orosz ellenséges robbantások visszhangja nem áll le Ukrajnában, vigyáznunk kell magunkra” – közölte Ukrajna izraeli nagykövetsége Facebook-bejegyzésében. ,,Kérjük, ne jöjjenek Umánba ros hásánákor, és imádkozzanak, hogy visszatérjen a béke Ukrajnába, és újrainduljon az áldott zarándoklat”.

A múlt héten az izraeli külügyminisztérium hasonló figyelmeztetést adott ki, és arra kérte a zarándokokat, hogy ne induljanak útnak „a valós és közvetlen életveszély” miatt.

A közép-ukrajnai Umán körzetét kevésbé érintette a háború, de legalább öt támadást és rakéta becsapódásról számoltak be.

A Cserkaszi Tartományi Katonai Igazgatóság vezetője, Ihor Taburetsz szerint már több mint 1000 haszid zsidó érkezett Umánba a hagyományos zarándoklatra, jelentette a Ynet hírportál.

Ennek eredményeként az ukrán hatóságok biztonsági intézkedésekkel készülnek.

Az ukrán különleges erők állítólag fokozzák a biztonságot azokon a területeken, ahol a haszid zsidók tartózkodni fognak, és gyakorlatoztak a potenciális fenyegetések elleni gyors reagálására.

A gyakorlatok magukban foglalták a bevetést mászófelszereléssel, terroristák őrizetbe vételét és túszok kiszabadítását. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (UBSZ) fényképeket is közölt az erőkről a cserkaszi kiképzés során.

Az előkészületek ellenére az UBSZ és az ukrán rendőrség kitart amellett, hogy a haszid zsidóknak nem kéne idén Umánba utazni az Oroszországgal folyó háború miatt. Az ukrán tisztviselők láthatóan attól tartanak, hogy Oroszország kihasználja érkezésüket, hogy további provokációkat szítson.

Teljes cikk

[popup][/popup]