Új alapokon a moldáv és a magyar zsidó kapcsolatok

Írta: dzsh.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Határon átnyúló együttműködést szorgalmaz a DZSH elnöke

DZSH 1

A kép előterében Horovitz Tamás

Magyarország-moldovai nagykövetének és a Kisinyovi Kulturális és Oktatási Központ vezetőjének meghívására  Moldáviába látogatott a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás. A kisinyovi látogatás során oktatási és kulturális együttműködésekről tárgyaltak. Horovitz szerint a magyar zsidóság számára fontos, hogy ápolja és fejlessze határon túli kapcsolatait, hiszen hamarosan Debrecenben jön létre Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb oktatási és kulturális központja.

Az Európa-szerte egyre burjánzó antiszemitizmus és terrorizmus ellen csak összefogással lehet hatékonyan küzdeni. Ezért fontos, hogy a magyar zsidóság határon túli kapcsolatokkal, kulturális és oktatási együttműködésekkel erősítse magát. Horovitz Tamás kisinyovi látogatása során tárgyalásokat folytatott a Moldovai Zsidó Hitközség elnökével, illetve tárgyaltak a további közös együttműködés lehetőségéről is.

A látogatás alkalmából kiállítás nyílt a Kisinyovi Kulturális és Oktatási Központban, amely debreceni kortárs művészek alkotásait és a debreceni zsidóság régi kegytárgyait mutatta be.

DZSH 2„Nagyon komoly oktatási programok valósulnak meg a kisinyovi központban, mind vallási, mind világi témában. Ahogyan Moldáviában, úgy Debrecenben is nagyon fontos előrelépéseket kell tenni az oktatás és a nevelés témájában. Sokat léptünk előre, de még többet kell tennünk, hogy a zsinagógák újra megteljenek, hogy a fiatalokat újra képesek legyünk megszólítani, és meg tudjuk szólítani a nem zsidó vallású embereket is. És ezért a tudásért, tapasztalatért érdemes mások jó példáját megszívlelni” – mondta el Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke Kisinyovban.

A tárgyalások sikerrel zárultak és mindkét fél komoly lehetőséget lát a későbbiek során, a Debrecenben létrejövő Közép- és Kelet Európai Oktatási és Kulturális Központ, valamint a Kisinyovi Oktatási és Kulturális Központ közötti hosszú távú együttműködésben.

[popup][/popup]