TEV: Elfogadhatatlan a neonáci történelemszemlélet

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

“Nem Magyarországot, és főleg nem Európát védték ezek a „hősök”, hanem a náci Németországot, és azt az eszmeiséget, amely felel a világháborúért és felel a Holokausztért.”

Szalai Kálmán, a TEV titkára

„… azt a jogot senki nem veheti el tőlünk, hogy emlékezzünk és hősként emlékezzünk a hazánkért harcoló katonákra” – olvasható nem valami marginális náci lapban, hanem a Magyar Nemzet véleményrovatában, bármiféle szerkesztőségi kommentár nélkül” – teszi szóvá a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára, Szalai Kálmán a “Kitörés napja” kapcsán megjelent cikk kapcsán.

“A német és magyar csapatok budai Várnegyedből indított kitörési kísérletre való megemlékezés Magyarországon több mint húsz éve hevesen vitatott és nagy indulatokat kavaró társadalmi kérdés, mégis, ez a hang eléggé megdöbbentő, botrányos és megengedhetetlen. Emlékszünk, 2004. februárjában a Demokrata c. hetilap címlapján jelent meg: „Európa hősei voltak”.

Ez a nagy múltú napilap, a Magyar Nemzet megfeledkezik arról, hogy a magyar kormány antiszemitizmussal szemben meghirdetett „zéró toleranciája” nem csupán elhatárolódást jelent a szélsőjobboldali, antiszemita erőktől, hanem a tavalyi évben a budapesti ún. Becsület napi megemlékezések betiltását is eredményezte.

(…)

A szélsőséges, neonáci történelemszemlélet hirdetése a jobboldal vezető orgánumában éppúgy elfogadhatatlan, ahogy elfogadhatatlan a Rongyos Gárda rehabilitálása vagy a kamenyec-podolszkiji tömegmészárláshoz vezető utat idegenrendészeti eljárásnak nevezni.” – szögezi le a TEV titkára. (tev.hu, neokohn.hu)

*

Ungváry Krisztián történész, a második világháborús hadtörténet kutatója ugyancsak a Kitörés napja körüli viták okán új, “felvilágosító” jellegű honlapot indított.

A kitoresnapja.hu weboldal célja, hogy hiteles, tudományosan megalapozott információval lássa el a téma iránt érdeklődőket, illetve az idén a járvány miatt elmaradó Kitörés Emléktúra helyett egy virtuális emléktúrát kínáljon fel a honlap látogatóinak.

Ungváry Krisztián (Fotó Czirják Pál)

A honlapra Ungváry Krisztián szerint azért van szükség, mert a tragikus eseményt egyesek aktuálpolitikai célokra használják, és emiatt eltorzítva mutatják be az akkor történteket. „Nem a gyásszal van probléma. Ám a gyász nem lehet jogalap egy tömeggyilkos eszme mosdatására.” – állítja a történész, aki szerint a honlap célja nem a megosztás, hanem a felvilágosítás. Minél többeket szeretne elérni, olyanokat is, akik esetleg erről a témáról eddig másképpen gondolkodtak.

A honlapon az élettörténetek mellett egy fogalomtár is helyet kapott, illetve irodalomjegyzék segíti a hiteles tájékozódásban azokat, akik mélyebben érdeklődnek a téma iránt. A tervek szerint a tartalom újabb életrajzokkal bővül majd, és oktatási anyagok is helyet kapnak, hogy segítsék a történelemtanárok munkáját.

Frissítés: A facebook a Szent Korona Rádió bejelentése nyomán letiltatta a kitoresnapja.hu honlap facebook oldalát.

Ungváry Krisztián az este folyamán az alábbi közleményt jelentette meg facebook oldalán:

“A Szent Korona Rádió feljelentése nyomán a Facebook letiltatta a kitörés FB oldalamat. Előbbi rádióadó ezzel büszkélkedik is honlapján: “Ungváry Krisztián, az ateista materializmus táptalaján állva, mint egy rossz marxista történész, egyszerűen ki akarja siklatni a kitörés emlékezetpolitikai normalizálódását: ugyanis mi azt tekintjük normálisnak, ha megemlékezünk azokra, akik Magyarországért harcoltak az istentelen kommunizmussal szemben, és tették ezt az utolsó töltényig, sőt még azon is túl. Normális, hogy ők hősök. Ungváry nyíltan át akarja venni a téma irányítását, mert szerinte ők nem hősök, legfeljebb áldozatok és persze nincs jogunk megemlékezni rájuk, legalábbis olyan formában, ahogyan mi gondoljuk. A heroikus attitűdöt csinovnyik és marxista szemlélettel nem lehet megérteni. ” – ehhez csak annyit teszek hozzá, hogy a kitoresnapja.hu oldal természetesen továbbra is él, a törlés csak az FB oldalt érinti. Természetesen az intézkedés ellen panasszal élek minden létező fórumon.” – zárja bejelentését Ungváry Krisztián.

[popup][/popup]